Z Ostravy se přes Varšavu létalo nejvíce do Bruselu, pokračuje meziroční nárůst cestujících

Embraerr E170 společnosti LOT po příletu do Ostravy. Foto: FB Létejme z OstravyEmbraerr E170 společnosti LOT po příletu do Ostravy. Foto: FB Létejme z Ostravy

Již druhý rok po sobě oznámilo ostravské letiště kladný hospodářský výsledek.

Ostravské letiště zaznamenalo meziroční nárůst počtu odbavených cestujících o téměř dvacet procent. Druhý rok po sobě navíc skončilo v zisku, pohybovat by se měl kolem osmi milionů korun. Pokračující trend zvyšující se poptávky po letech z Ostravy potvrdil i generální ředitel letiště Jaromír Radkovský. Důkazem jsou podle něj nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích.

Z Letiště Leoše Janáčka Ostrava se dá aktuálně pravidelně dostat na londýnské letiště Stansted a do Varšavy. Linku do svého uzlu v polské metropoli provozuje pětkrát týdně letecká společnost LOT. Deník Zdopravy.cz při příležitosti publikování statistik ostravského letiště za loňský rok zajímalo, kam cestující přes Varšavu nejčastěji pokračují.

„Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Tyto linky využívali cestující jak pro cestování na obchodní schůzky, tak pro soukromé cesty,“ uvedla mluvčí Letiště Ostrava Kateřina Pustějovská.

K typicky businessovým destinacím, kam se díky dobré návaznosti letů z Varšavy pasažéři dostanou v rámci jedné hodiny přestupu, patřil podle Pustějovské již zmíněný Brusel, Stockholm, ale také Kodaň či Düsseldorf.

„Z destinací, které si cestující oblíbili pro prodloužené víkendy nebo dovolené, můžeme vybrat například Amsterdam, Paříž, Oslo nebo Curych v Evropě a stále populárnější New York, Toronto nebo Miami v Americe,“ upřesnila Pustějovská.

Nové linky

Celkem prošlo branami ostravského letiště v loňském roce 342 932 cestujících. Bylo jich dokonce o téměř dvacet tisíc více než před pandemií v roce 2019. Historický rekord 377 936 odbavených pasažérů padl na Mošnově v roce 2018.

Seznam pravidelných destinací z Ostravy se letos rozšíří o černohorskou Podgoricu a španělskou Malagu. Do té bude z Mošnova dvakrát týdně létat Ryanair. Přibudou rovněž charterová spojení, a to do Itálie či Albánie. Při příležitosti hokejového šampionátu je v plánu navíc pět letů mezi Ostravou a Rigou se společností airBaltic. Letenky jsou v prodeji i na odlety z Mošnova.

Přínos pro cestující i region

„Čím dál více začínají cestující objevovat výhody odletu z regionálního letiště v porovnání s hlavními přeplněnými letišti ve větších městech. Primárně jde o odbavení bez front, odbavení zavazadla až do cílové destinace a krátký a pohodlný přestup. Výhodou je i časová a finanční úspora v porovnání s odletem ze vzdálenějších letišť. Jako další bonus pak nabízíme cestujícím LOTu parkování zdarma,“ uzavřela Pustějovská.

Pravidelnou linku z Ostravy do Varšavy finančně podporuje Moravskoslezský kraj, podle kterého spojení s významným mezinárodním dopravním uzlem zlepšuje dopravní dostupnost regionu, pomáhá udržet v kraji dnešní investory a přilákat nové.

Letiště Ostrava zveřejnilo statistiky za rok 2023.
Zdroj: Letiště OstravaLetiště Ostrava zveřejnilo statistiky za rok 2023.
Zdroj: Letiště OstravaLetiště Ostrava zveřejnilo statistiky za rok 2023.
Zdroj: Letiště Ostrava

 

Tagy Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava LO LOT LOT Polish Airlines OSR Ostrava - Varšava
52 komentářů