Konec skladování ve stanech. Ostravské letiště otevřelo vlastní cargo terminál

Nový cargo terminál na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový cargo terminál na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Množství odbaveného nákladu chtějí v Mošnově do tří let zdvojnásobit.

Letiště Ostrava dokončilo výstavbu vlastního cargo terminálu. Dodavatelem je skupina HSF System. Do provozu by budova měla být uvedena v příštím týdnu. Nové prostory zajistí letišti vyšší kapacitu a kvalitnější odbavování nákladu. Dosud se k tomu využívaly obyčejné stany s poloviční kapacitou. Stavba haly v jižní části areálu vyšla na 139 milionů korun.

Nový cargo terminál o výměře 4 500 metrů čtverečních je přímo napojen na odbavovací plochu. Samozřejmostí jsou manipulační prostory pro příjezd a vykládku kamionů a dodávek. Letiště čekalo na vlastní nákladní terminál mnoho let, do dneška pracovalo s dočasným vybavením. Technologie odbavování zrychlí zhruba na dvojnásobek současného množství carga.

Na ostravském letišti dokončili výstavbu nového cargo terminálu.
Zdroj: Moravskoslezský krajNa ostravském letišti dokončili výstavbu nového cargo terminálu.
Zdroj: Moravskoslezský krajNa ostravském letišti dokončili výstavbu nového cargo terminálu.
Zdroj: Moravskoslezský kraj

Podle generálního ředitele letiště Jaromíra Radkovského tvoří nákladní doprava nyní dvacet procent tržeb letiště. Radkovský by se rád dostal zhruba na čtyřicet procent. Uvedl, že za letošní rok odbaví v Mošnově 16 tisíc tun nákladu. Je to o 500 tun více jak loni. Plné kapacity 36 tisíc tun by chtěl dosáhnout během tří až čtyř let.

Část nového terminálu chce letiště pronajmout partnerům. Dříve se mluvilo o nejmenované americké logistické společnosti. V současné době jsou z ostravského letiště provozovány pravidelné cargo spoje společnostmi DHL do Lipska a UPS do Kolína nad Rýnem. Nákladní letadla startují z Mošnova rovněž do Asie. Hned tři Boeing 767 letecké společnosti SkyTaxi pak mají na letišti bázi.

Podíl poplatků za odbavení leteckého nákladu na výnosech letiště se neustále zvyšuje. Za minulý rok tak letiště vůbec poprvé ve své historii dosáhlo kladného hospodářského výsledku. Stejně tomu má být i za letošek.

Letiště platilo nový terminál částečně z úvěru a pomocí vlastních zdrojů. Asi 90 miliony korun přispěl zřizovatel, tedy Moravskoslezský kraj. Ten již zahájil výstavbu další odbavovací stojánky nedaleko. Sloužit bude jiným nákladním terminálům, postavit je mají soukromníci.

Výstavba nové odbavovací plochy na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Výstavba nové odbavovací plochy na ostravském letišti.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Tagy cargo letecká nákladní doprava Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava mošnov nákladní letecká doprava OSR
4 komentáře