Novou odbavovací plochu na ostravském letišti postaví Eurovia

Nákladní letadla na ostravském letišti. Foto: Martin BernictNákladní letadla na ostravském letišti. Foto: Martin Bernict

Na novou stojánku se vejde až pět nákladních letadel.

Zakázku na rozšíření stávající odbavovací plochy Jih na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě získala společnost Eurovia CS. Firma rozšíří stojánku o novou plochu určenou pro odbavení nákladních letadel. Dřívější plány počítaly se zahájením stavby ještě letos. Stavba vyjde na 197 milionů korun bez DPH. Vyplývá to z registru smluv.

Jak deník Zdopravy.cz již dříve informoval, obdélníková odbavovací plocha o rozměrech přibližně 365 na 99,5 metru bude vymezena okrajem pojezdové dráhy F a novou obslužnou komunikací před plánovanými cargo terminály. Haly jsou v gesci soukromého sektoru, konkrétně společnosti ENES Terminal. Hotové by mohly být v roce 2026.

Situační výkres rozšíření odbavovací plochy Jih.
Zdroj: MSKSituační výkres rozšíření odbavovací plochy Jih.
Zdroj: MSKPlánované nové cargo terminály v místě připravovaným rozšířením odbavovací plochy Jih.
Zdroj: msstavby.cz

Plocha má mít vyznačených pět základních odbavovacích stání typu Nose-in. Dvě pro odbavení letadel typu Boeing 767-300F, tedy ta s rozpětím křídel do 48 metrů, a tři pro odbavení letadel typu Boeing 777F, tedy ta s rozpětím křídel do 65 metrů. Počítá se i s vyznačením jednoho alternativního stání pro odbavení letadel typu Boeing 747-8F, tedy ta s rozpětím křídel až do 68,5 metru.

Součástí investice bude také realizace nové vnitroletištní obslužné komunikace a manipulační plochy pro parkování letištní techniky a vozidel. Zpracovatelem projektové dokumentace je firma SIEBERT + TALAŠ.

Ostravské letiště v těchto měsících pomalu finišuje s výstavbou vlastního nákladního terminálu. Další cargo terminály soukromých investorů jsou v přípravě. Své logistické centrum v Mošnově chystá také armáda. Letiště staví strategii právě na nákladní dopravě. Denně odbaví několik takových letadel, čímž předčí minimálně svou českou konkurenci.

Nový cargo terminál na ostravském letišti. Zdroj: msstavby.czUmístění nového cargo terminálu na ostravském letišti.
Zdroj: msstavby.czSvé projekty cargo terminálů připravují také soukromníci. Jeden terminál s přímým napojením na letištní plochu by měl vzniknout prakticky hned vedle toho právě rozestavěného, sloužit bude pravděpodobně DHL. Záměr nyní prochází posuzovacím procesem EIA.
Zdroj: msstavby.cz
Tagy Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava LKMT Moravskoslezský kraj mošnov OSR
6 komentářů