Série problémů láme vaz vedení Boeingu. Skončí i generální ředitel Calhoun

Výroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: BoeingVýroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: Boeing

Do čela divize dopravních letadel nastupuje poprvé v historii firmy žena.

Generální ředitel amerického výrobce letadel Boeing Company Dave Calhoun oznámil, že na konci tohoto roku odejde ze své funkce. Reagoval tak na sérii problémů, které Boeing v uplynulých měsících potkaly a vážně se podepsaly na reputaci značky. O zemětřesení ve vedení Boeingu informuje web Seattle Times.

Spolu s Calhounem z funkce odejde i předseda představenstva Larry Kellner, který oznámil, že již nebude usilovat o znovuzvolení do čela řídícího orgánu. Ve funkci ho nahradí Steve Mollenkopf.

Končí i vedoucí divize dopravních letadel Stan Deal, který v pondělí uvedl, že odchází do penze. Na klíčové pozici jej nahradí Stephanie Popeová, které dosud u Boeingu působila jako provozní ředitelka.

Stephanie Pope, nová vedoucí divize dopravních letadel Boeing Company. Foto: Boeing Company

Calhoun se stal generálním ředitelem Boeingu v lednu 2020. Od roku 2009 působil jako člen představenstva Boeingu a od října do prosince 2019 působil jako předseda představenstva.

Změny ve vedení Boeingu bezprostředně po oznámení uvítal šéf irského Ryanairu Michael O’Leary. Firma je největším evropským zákazníkem amerického výrobce. „Vítáme tyto tolik potřebné změny vedení v Seattlu. Těšíme se na spolupráci se Stephanie Popeovou na urychlení dodávek letadel B737 zákazníkům,“ uvedl O’Leary.

Zdražíme a zrušíme některé lety, varoval Ryanair kvůli chybějícím novým letadlům

Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně. Federální úřad pro letectví (FAA) po sérii technických problémů s letadly podnikl ve firmě audit. Zaměřil se na kontrolu procesů na montážních linkách v továrně nedaleko Seattlu, kde společnost vyrábí například letadla 737 Max.

Státní audit výroby 737 MAX potvrdil problémy Boeingu s dodržováním předpisů

Impulsem byla nehoda, při které letounu Alaska Airlines vypadl 5. ledna během letu dveřní panel. Vyšetřovatelé následně zjistili, že na panelu chyběly šrouby, které pomáhají držet díl na místě.

Před několika dny pak letadlo typu Boeing 737-800 přistálo na letišti Medford v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. I touto událostí se zabývá FAA.

Národní rada pro bezpečnost dopravy v USA (NTSB) také vyšetřuje incident z minulého měsíce, při kterém se Boeingu 737 MAX letecké společnosti United Airlines zasekly během přistání na letišti Newark pedály směrového řízení.

Společnost je pod intenzivním dohledem nad svým výrobním procesem od té doby, co se v letech 2018 a 2019 zřítila dvojice jejích letadel v Indonésii a Etiopii. Zahynuly při tom stovky lidí.

Tagy bezpečnost letecké dopravy bezpečnost letectví boeing Boeing 737 MAX
16 komentářů