Zdražíme a zrušíme některé lety, varoval Ryanair kvůli chybějícím novým letadlům

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Ryanair kvůli nedostatku letadel posunul i odhad, kdy překoná hranici 200 milionů cestujících ročně.

Letecká společnost Ryanair musí proškrtat svůj letní letový řád. Důvodem je zpoždění v dodávkách nových letadel Boeing 737 MAX 8200. Ryanair to oznámil tento týden ve zprávě pro investory.

Podle vyjádření firma počítala s tím, že do konce června převezme 57 nových letadel, na tomto počtu byl postaven i letový řád. Nyní je ale jasné, že jich bude o 17 méně. Boeing je nestíhá dodat včas. Jedním z hlavních důvodů je důkladnější kontrola ze strany americké FAA poté, co z nového letadla Alaska Airlines vypadla část trupu. „Způsobí to drobné změny v našem letovém řádu. Nechceme rušit celé linky, ale pouze některé rotace,“ uvedl Ryanair ve zprávě. Firma provozuje 600 letadel.

Ryanair využil škrtů k tradičnímu útoku na některá letiště, u kterých se mu nelíbí jejich cenová politika a uvedl, že právě na nich škrtal nejvíce. Jde o Dublin, letiště Malpensa v Miláně, varšavský Modlin a portugalská letiště. „Jde o letiště, kde poplatky rostou rychleji než inflace,“ uvedl Ryanair. Firma současně uvedla, že ve finančním roce končícím v příštím březnu nepřekoná plánovanou hranici 200 milionů cestujících.

Šéf Ryanair Michael O’Leary uvedl, že nižší kapacita povede ke zvýšení cen. Už při nedávné tiskové konferenci O’Leary Boeing ostře kritizoval za komunikaci s Ryanairem po lednovém incidentu ve společnosti Alaska Airlines. „V Seattlu mají bordel,“ nebral si servítky O’Leary.

Tagy boeing Boeing 737 MAX 8-200 Ryanair
66 komentářů