Další bezpečný rok v letectví. Tragických nehod bylo nejméně v historii

Nehoda letadla Pegasus Airlines v Istanbulu. Pramen: AnadoluNehoda letadla Pegasus Airlines v Istanbulu. Pramen: Anadolu

Letů loni bylo tolik jako v roce 1999, mrtvých ale o polovinu méně. Tragických nehod dokonce pětkrát méně.

Letecká doprava zažila jeden ze svých nejlepších roků alespoň z pohledu bezpečnosti. I když počet lidí, kteří loni zahynuli při letecké nehodě meziročně mírně stoupl, nehod se ztrátami na lidských životech bylo loni nejméně v historii: celkem 8.

Vyplývá to z dat, které zveřejnila organizace Aviation Safety Network (ASN). Loňská čísla jsou ale výrazně zkreslená úbytkem počtu letů a současně také dvěma nehodami, jejichž příčiny jsou mimo obor. Při sestřelení letadla v Íránu v lednu zemřelo 176 lidí, v květnu v Somálsku 6 lidí. Dosud nejbezpečnějším rokem podle počtu usmrcených zůstává rok 2017 se 44 oběťmi při 10 nehodách.

Podle odhadů loni letecká doprava spadla zhruba o polovinu a uskutečnilo se kolem 19 milionů letů. To je zhruba tolik, jako v roce 1999. Tehdy ale došlo ke 43 tragickým nehodám s 689 mrtvými. I to ukazuje, jak se bezpečnost letecké dopravy zvyšuje.

ASN ve své analýze upozornila, že i přes zlepšení zůstávají v bezpečnosti letectví velké výzvy: kromě letů nad oblastmi s vojenskými konflikty také přistávání letadel. Naráží tím na dvě tragické nehody loňského roku, kdy došlo k vyjetí z dráhy po přistání. Při těchto nehodách v Turecku a Indii zemřelo 23 cestujících. „Tyto události zdůrazňují skutečnost, že musí dojít k lepší prevenci takových nehod,“ řekl šéf ASN Harro Ranter.

I letos mají statistiky nehod českou stopu: v srpnu při nehodě letadla L410 v Demokratické republice Kongo zahynuli čtyři lidé. Ve statistikách jsou zahrnuty všechny nehody v obchodní přepravě u letadel, které jsou schváleny pro přepravu nejméně 14 cestujících.

Tagy Aviation Safety Network bezpečnost letecké dopravy letecké nehody 2020
14 komentářů