Agresivní cestující se na letu El Al z Prahy snažil dostat k pilotům. Letoun nouzově přistál v Řecku

Boeing 787-9 společnosti El Al. Foto: Lukáš NovákBoeing 787-9 společnosti El Al. Foto: Lukáš Novák

Agresora během letu zadržela a spoutala izraelská bezpečnostní hlídka. Okamžitě varovala i posádky ostatních letů.

Letoun izraelské společnosti El Al na lince LY2522 z Prahy do Tel Avivu musel ve čtvrtek dopoledne nouzově přistát v řecké Soluni. Web izraelského deníku Jerusalem Post uvedl, že důvodem byl agresivní cestující, kterého po přistání v Řecku eskortovali z letadla.

Izraelská televize N12 později doplnila, že cestující byl na palubě zadržen a spoután bezpečnostními pracovníky při pokusu dostat se do pilotní kabiny. V souvislosti s incidentem bylo okamžitě vydáno varování i pro všechy ostatní lety izraelské aerolinky.

Společnost El Al je známá tím, že na některých jejích letech je součástí posádky i neuniformovaná bezpečnostní hlídka. Stejně tak má společnost specifická nadstandardní pravidla, která mají minimalizovat jakoukoliv hrozbu ze strany cestujících či jejich zavazadel.

Nulová tolerance

Podle oficiálního vyjadření izraelských aerolinek došlo k nouzovému přistání z důvodů „násilného cestujícího“. Toho si na letišti v Soluni převzala řecká policie.

„El Al má nulovou toleranci vůči násilí na palubě a budeme pokračovat v zajišťování té nejvyšší bezpečnosti pro naše pasažéry,“ dodala aerolinka.

Let LY2522 odletěl z Prahy v 11:46, v Tel Avivu měl přistát před třetí hodinou tamního času. Letoun nakonec v Soluni strávil několik hodin, na své domovské Ben Gurionovo letiště dorazil až v 18 hodin.

Izraelský národní dopravce El Al byl až do nedávna jediný, kdo provozoval pravidelné spojení s Prahou i po říjnovém vypuknutí současného konfliktu v Gaze. Jelikož je Česko v Izraeli vnímáno jako politicky přátelská a bezpečná země, míří do Prahy velké množství izraelských turistů.

El Al tak v uplynulých měsících směřoval do české metropole stále více letů, nedávno se k němu připojila i spřízněná aerolinka Arkia. Od února se pak na linku vrátily i české Smartwings, které na některých letech spolupracují s aerolinkou Israir.

Smartwings se po útocích vrací do Izraele. Obnoví letecké spojení do Tel Avivu, na lince bude těsno

V současnosti nabízí společnosti El Al a Arkia lety z Prahy do Tel Avivu prakticky každý den. Některé dny v týdnu jsou k dispozici dva páry spojení, v neděli a ve čtvrtek dokonce tři. Po návratu Smartwings a Israir létajících zatím čtyřikrát týdně se tak z linky Praha – Tel Aviv stalo jedno z nejfrekventovanějších spojení, které pražské Letiště Václava Havla nabízí.

Tagy bezpečnost letecké dopravy El Al Letiště Václava Havla Praha Soluň Tel Aviv
18 komentářů