Rok 2019 byl třetím nejbezpečnějším v historii letectví, ukazují statistiky

Přistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště PrahaPřistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště Praha

Komerční letecká doprava zažila jeden z nejbezpečnějších roků v historii. Počet smrtelně zraněných při leteckých katastrofách loni výrazně klesl, ubylo

Komerční letecká doprava zažila jeden z nejbezpečnějších roků v historii. Počet smrtelně zraněných při leteckých katastrofách loni výrazně klesl, ubylo i tragických nehod, které někdo nepřežil.

Vyplývá to z předběžné zprávy Aviation Safety Network, podle které v roce 2019 při 20 leteckých nehodách zahynulo 283 lidí. Nejtragičtější byla nehoda Ethiopian Airlines se 157 mrtvých. Nehoda vedle k následnému uzemnění letadel Boeing 737 MAX. Jen pro srovnání: jen na českých silnicích letos zahynulo 528 lidí.

V roce 2018 zahynulo při leteckých nehodách 559 lidí. Menší počet obětí než letos si letecký provoz vyžádal jen v roce 2013 a 2017. Počet nehod se ztrátami na životech stoupl nad pětiletý průměr 14 nehod za rok. Při kalkulaci na počet letů byla letos pravděpodobnost tragické nehody jedna ku dvěma milionům.

Poněkud překvapivě letos k nejvíce smrtelným nehodám došlo v Severní Americe, kde došlo celkem k 11 pádům letadla. Šlo většinou o nehody na Aljašce a severu Kanady.

Šéf Aviation Safety Network Harro Ranter zdůraznil, že bezpečnost letectví stále roste. „Kdyby zůstala na stejné úrovni jako v roce 2000, došlo by při takovém provozu k 65 nehodám. To ukazuje velký posun v bezpečnosti,“ řekl Ranter.

Tagy Aviation Safety Network bezpečnost letecké dopravy statistiky letecké dopravy 2019
5 komentářů