Pět tragických nehod na 35 milionů letů. Rok 2023 byl v letectví druhým nejbezpečnějším v historii

Hasičský záchranný sbor Letiště Praha. Zdroj: Facebook.com - HZS Letiště Praha - ARFF Prague AirportHasičský záchranný sbor Letiště Praha. Zdroj: Facebook.com - HZS Letiště Praha - ARFF Prague Airport

Za uplynulý rok došlo v komerčním letectví k pěti nehodám dopravních letadel. O život přišlo 105 osob.

Rok 2023 se v komerční letecké dopravě zapíše jako druhý nejbezpečnější v historii. Nehod, které si vyžádaly oběti na životech, se v něm stalo celkem pět. Dohromady při nich zahynulo 105 osob.

Bezpečnostní statistiky nehod dopravních letadel, tedy strojů s kapacitou alespoň 12 cestujících, přináší každoročně Aviation Safety Network. Web registruje za rok 2023 kromě již zmíněných smrtelných nehod také 1 213 vážných incidentů a 134 nehod. Letů bylo dohromady 35 milionů. Pětiletý průměr vychází na 13 nehod ročně a 300 úmrtí. Nejbezpečnějším rokem byl rok 2017.

Nejhorší leteckou havárií byla v uplynulém roce nehoda letounu ATR72 dopravce Yeti Airlines v Nepálu. Nikdo z lidí na palubě nepřežil, neštěstí si vyžádalo 72 obětí. Vyšetřování ukázalo pochybení lidského faktoru, v kokpitu došlo namísto výsunu vztlakových klapek k zapraporování vrtulí.

Nehoda ATR 72 společnosti Yeti Airlines při přistávání na letiště Pokhara. Foto: Rahul Sisodia / Twitter.com

Nehoda ATR 72 společnosti Yeti Airlines při přistávání na letiště Pokhara. Foto: Rahul Sisodia / Twitter.com

Tagy bezpečnost letecké dopravy bezpečnost letectví letecká nehoda
12 komentářů