Návratnost 290 let. Opava ukázala, kolik za rok vydělal parkovací dům

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě. Zdroj: Město OpavaParkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě. Zdroj: Město Opava

Výstavba parkovacího domu ve Skladištní ulici vyšla na 200 milionů.

Město Opava se nedávno na Facebooku pochlubilo, že parkovaní v parkovacím domě u nádraží začíná být atraktivní i pro Opavany. Za patnáct měsíců existence vydělal parkovací dům pouhých 863 170 korun, což je na jedno parkovací místo za měsíc 238 korun. Výstavba objektu však vyšla na 200 milionů. Návratnost projektu je tak celých 290 let. Upozornil na to člen Pirátské strany Jakub Dedek.

Statistiky parkovacího domu ve Skladištní ulici.Zdroj: Město Opava

Statistiky parkovacího domu ve Skladištní ulici.
Zdroj: Město Opava

Parkovací dům ve Skladištní ulici vyrostl v sousedství vlakového nádraží Opava-východ, u přestupního místa na MHD i dálkové autobusové spoje. Za hodinu parkování zaplatí řidiči 5 korun, celodenní parkování vyjde na 40 korun. Z nákladů 200 milionů korun pokryla evropská dotace 85 milionů korun.

Objekt disponuje místy pro 242 osobních vozidel, včetně čtyř stání s nabíječkami pro elektromobily. Parkovací dům je v provozu nonstop, v těsné blízkosti je i vedlejší pozemní parkoviště s kapacitou 32 míst a prostor pro uzamčení 30 jízdních kol.

„Lokalita okolo železničního nádraží Opava-východ byla dlouhodobě velmi problematická, řidiči si stěžovali na to, že nemají kde parkovat. Z tohoto důvodu měla stavba přestupního terminálu (parkovacího domu a pozemního parkoviště) v těsné blízkosti nádraží smysl,“ zdůvodnil investici mluvčí Opavy Roman Konečný.

Podle Konečného chvíli trvalo, než řidiči naučili v objektu parkovat, komplikovat to měla i skutečnost, že některé navigace dlouho neměly toto místo zaznamenané.

Další parkovací domy

„Počet zájemců o parkování každopádně roste a i do budoucna se nedá očekávat, že by aut bylo méně. Samozřejmě míst, kde je parkovací dům potřeba, je více. Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem se připravuje stavba parkovacího domu v areálu Slezské nemocnice a hledají se místa na případné parkovací domy na největších opavských sídlištích. Tam ale  narážíme na to, že vhodných pozemků na sídlištích je nedostatek a tyto stavby jsou velmi nákladné,“ dodal Konečný.

Opava už na špatné výsledky nového parkovacího domu jednou reagovala, a to hned dva měsíce po jeho otevření. Výsledkem bylo snížení cen a zavedení celodenního parkovného. Informoval o tom tehdy Moravskoslezský deník.

Téma parkovacích domů v největších městech v Moravskoslezském kraji táhne, několik takových objektů připravuje například Ostrava. Vyrůst by měly v centru města, tedy u katedrály či krajského úřadu. Jeden už vzniká u Městské nemocnice, přičemž v létě zprovoznili parkovací dům u zoologické zahrady. Frýdek-Místek zase zvažuje přestavbu kina právě na parkovací dům.

Za dotace si postavil před rokem parkovací dům Brandýs nad Labem. Objekt vyšel na 140 milionů korun, řidiči ho však nevyužívají, a tak je poloprázdný.

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě.
Zdroj: Město OpavaParkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě. Ilustrační foto: Město OpavaParkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě.
Zdroj: Město Opava
Tagy Opava parkovací dům parkování
424 komentářů