Ostrava soutěží zhotovitele parkovacího domu u Krajského úřadu, projekt počítá s místem pro 590 aut

Vizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVAVizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVA

S realizací by se mohlo začít ještě letos. Stavba vyjde asi na 600 milionů korun bez DPH.

Ostrava začala hledat firmu, která postaví nový parkovací dům u krajského úřadu. Projekt vítězného návrhu ostravské architektonické kanceláře PROJEKTSTUDIO pojme 590 vozidel. Lhůta pro podání nabídek končí 3. dubna. Se stavbou by se mohlo začít ještě letos, odhadovaná cena je asi 600 milionů korun bez DPH.

Novostavba na křížení ulic Na Jízdárně a 28. října má řešit potřeby parkování veřejnosti v uzlu Krajský úřad – nová koncertní síň a navazujících administrativních budov. Právě tato lokalita má v budoucnu rozšířit centrum města, o kousek vedle se připravuje například nová vědecká knihovna, známá jako Černá kostka.

Autoři návrhu David Kotek a Andrea Jašková pojali parkovací dům jako víceúčelovou budovu s malými obchody, zelenými terasami a sportovním hřištěm přímo na střeše. Navrženou budovou se vertikálně vine rampa kolem centrálního atria, které budovu přirozeně prosvětluje a provětrává.

Parkovací dům se bude skládat ze dvou podzemních a osmi nadzemních podlaží o ploše 27 665 metrů čtverečních. Z celkové kapacity bude 180 parkovacích míst rezervováno pro ostravskou filharmonii, další desítky míst pak pro Moravskoslezský kraj, Finanční úřad či Smart innovation center. Do objektu nebude povolen vjezd vozidlům na CNG a LPG. V přízemí budou nainstalovány dvě rychlonabíječky o výkonu 50 až 85 kilowattů a nabíječky pro 12 elektrokol. V prvním nadzemním podlaží bude nainstalováno 10 kusů tzv. Wallboxů s výkonem 22 kilowattů.

V textu jsme aktualizovali informaci o ceně. Podle vyjádření náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové vyjde stavba asi na 600 milionů korun bez DPH. Původní udávaná cena z roku 2019 byla 350 milionů korun.

Vizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVAVizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVANávrh připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVA

 

Tagy ostrava parkovací dům parkovací dům u Krajského úřadu
24 komentářů