Brandýs si postavil za dotace parkovací dům za 140 milionů korun, řidiči ho téměř nevyužívají

Parkovací dům v Brandýse nad Labem. Foto: Kateřina Stránská / Městský úřad Brandýs nad Labem - Stará BoleslavParkovací dům v Brandýse nad Labem. Foto: Kateřina Stránská / Městský úřad Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Podle města je změna parkovacích návyků dlouhodobý proces.

Parkovací dům pro více než 300 aut u vlakového nádraží v Brandýse nad Labem, který město otevřelo 1. února, dosud využilo jen málo řidičů. Za první dva měsíce provozu utržilo město za parkování v hotovosti a přes mobilní aplikaci 5500 korun. Parkovací dům za více než 140 milionů korun uhradila z většiny evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), 40 milionů šlo z rozpočtu města. Na nízké využití městské investice upozornil zastupitel města Jan Chleboun (ODS). Místostarosta města Petr Soukup (Naše dvojměstí) dnes na dotaz ČTK uvedl, že v budoucnu by se mohla snížit cena parkovného.

Roční parkovací karta stojí 14 520 korun. Kritici parkovacího domu poukazují i na další důvody, proč je málo využíván. „Byli jsme proti už předtím, než se začalo stavět. Problémem je nejen vysoká cena, ale špatně zvolené místo,“ řekl Chleboun. Z brandýského nádraží přímé vlaky do Prahy nejezdí. „Třeba v nedalekých Čelákovicích, kde parkovací dům staví taky, je to jiné, protože mají do Prahy přímé spojení a trvá půl hodiny,“ doplnil. Vedení města podle něj jen reagovalo na vypsané dotace, bez důsledného vyhodnocení investice.

Místostarosta města Petr Soukup (Naše dvojměstí) uvedl, že město v těchto dnech zkušební provoz parkovacího domu vyhodnocuje. „Změna parkovacích návyků je dlouhodobý proces, což ostatně potvrzují i zkušenosti okolních měst, která provozují domy P+R delší dobu. Vidíme to kupříkladu i na pozvolném zavádění systému zón placeného stání v některých lokalitách našeho města, který jsme začali po etapách zavádět v minulých letech,“ uvedl.

Za únor a březen utržilo město z prodeje parkovacích karet 60.000 korun, v hotovosti nebo přes mobilní aplikaci 5500 korun. Údaje za duben město zpracovává.

Za denní parkování řidiči v parkovacím domě platí 45 korun, cyklisty uložení kola přijde na pět korun za den. Měsíční parkovací karta stojí 1210 korun.

ČTK

Tagy Brandýs nad Labem P+R
54 komentářů