Parkovací dům u nemocnice v Opavě zatím nebude, milosrdné sestry byly proti

Slezská nemocnice Opava. Zdroj: Moravskoslezský krajSlezská nemocnice Opava. Zdroj: Moravskoslezský kraj

Kongregace milosrdných sester III. řádu sv. Františka odmítla nabídky odkupu pozemků i jejich směnu.

Špatná situace s parkováním v areálu Slezské nemocnice v Opavě se zatím nezlepší. Společný záměr Moravskoslezského kraje a města Opavy na výstavbu nového parkovacího domu selhal. Majitel dotčených pozemků, Kongregace milosrdných sester III. řádu sv. Františka v Opavě, odmítl všechny nabídky a trvá na zachování stávajícího stavu. Město o tom informovalo na svých stránkách.

Právě prostor dnešního povrchového parkoviště mezi areálem kláštera a nemocnice, který kongregace vlastní, byl vytipován jako ideální místo. Městu na něm patří jen povrchové stavby, tedy silniční infrastruktura a prvky parkoviště. V minulosti přišli opavští radní s nabídkou odkupu, avšak neuspěli.

Vytipovaly se tak jiné pozemky, které by mohla kongregace vhodně využívat, a byly nabídnuty ke směně. Ani to však nebylo ze strany Marty Lucie Cincialové, generální představené milosrdných sester, akceptováno. Tím se jednání dostala do mrtvého bodu a záměr stavby parkovacího domu byl de facto zastaven.

Návratnost 290 let. Opava ukázala, kolik za rok vydělal parkovací dům

„Mrzí nás, že se vše dostalo do bodu, který se dá označit za konec plánů. Zdálo se, že nové parkoviště je i zájmem kongregace a lidí, kterým jsou služby v jejich objektu kláštera nabízené, ale nakonec se ukázalo, že vše je jinak. Kromě zmařených jednání už byly rovněž učiněny kroky k projektu stavby a další kroky směřující k urychlení realizace, které jsou teď vlastně k ničemu,“ řekl Michal Kokošek, první náměstek primátora Opavy.

Město i kraj mají podle Kokoška nadále zájem vyřešit parkování v této části města a budou se snažit najít v blízkém okolí jiný, dostatečně velký a vhodný prostor.

„Otázka není jen o majetkových poměrech, ale především prostorových nárocích. Parkovací dům, i také uvažované podzemní parkoviště, totiž vyžaduje nejen místa na stání, ale také vhodný a odpovídající příjezd do a odjezd z objektu,“ uzavřel první náměstek.

Nový objekt měl parkovací kapacity v areálu největší nemocnice zřizované Moravskoslezským krajem navýšit hned trojnásobně.

*Článek doplňujeme 08. 12. 2023 o Stanovisko Kongregace.

Vizualizace původně plánovaného parkovacího domu v areálu opavské Slezské nemocnice. Zdroj: MSK

Vizualizace původně plánovaného parkovacího domu v areálu opavské Slezské nemocnice.
Zdroj: MSK

Tagy církev Moravskoslezský kraj Opava parkovací dům
51 komentářů