V Opavě zdraží MHD, jednotlivé jízdné se zvýší o pět korun

Trolejbus 32 Tr v ulicích Opavy. Foto: MDPOTrolejbus 32 Tr v ulicích Opavy. Foto: MDPO

Na rostoucí náklady mají podle MDPO vliv také změny obsažené v konsolidačním balíčku vlády.

Opavané si připlatí za jízdu v MHD. Jednotlivé jízdné podraží o 5 Kč. Namísto současných 15 Kč tak cestující zaplatí 20 Kč. Snížené jízdné vyjde po úpravě tarifu na 10 Kč. Všechny formy časového jízdného zdraží o 10 %. Nemění se cena jízdenek placených v hotovosti u řidiče, i nadále vyjdou na 30 Kč.

„Na základě žádosti KODISu se ceny navýší již od 10. prosince 2023, tedy společně s počátkem platnosti nových jízdních řádů krajské dopravy. Důvodem jsou neustále vzrůstající provozní náklady na veřejnou dopravu,“ uvádí na svém webu Městský dopravní podnik Opava (MDPO).

Do rostoucích nákladů se podle MDPO neblaze promítnou také změny obsažené v konsolidačním balíčku vlády, včetně zvýšení DPH v souvisejících službách, který přinese nižší příjem do rozpočtů měst a obcí, tudíž potřebu nenavyšování finanční kompenzace městské hromadné dopravy.

„V návaznosti na turbulentní situaci na trhu dopravní podnik platí více za energie, navíc tyto ceny ještě vyrostou v souladu s nařízením o zvýšení poplatku za obnovitelné zdroje. To nepřinese vyšší ceny jen přímo na elektrickou energii, ale druhotně i na pohonných hmotách, náhradních dílech a dalších nakupovaných službách. Nejde tu jen o provoz dopravního parku, ale i o provoz a údržbu budov, technického zařízení na linkách či třeba i o platy zaměstnanců. Svoji roli také hraje stagnace ve vývoji počtu přepravených osob,“ dodává MDPO.

Rušení linek nehrozí

Opavský radní Petr Popadinec řekl, že dlouho hledali cesty, jak zvyšující se náklady na městskou dopravu efektivně eliminovat. Její trolejbusová síť byla podle něj optimalizovaná už v březnu loňského roku, přičemž nechtěli rušit další linky.

„Různá úsporná opatření už také byla nastavena v minulosti a i když jsme ještě přijali další, nebyla jiná možnost, než získat větší podíl příjmů z jízdného. navržené zvýšení je i tak kompromisem mezi nutnou cenou a cenou, která cestující od veřejné dopravy nebude odrazovat,“ vysvětlil Popadinec.

Město Opava provoz MHD každoročně kompenzuje. V loňském roce 109 miliony, letos to bude asi 119 miliony.

„Vedení dopravního podniku se snaží v maximální míře snižovat požadavek na kompenzace dopravního podniku z městského rozpočtu, a to jak úspornými opatřeními, tak podnikatelskými aktivitami, které přinášejí do MDPO ročně pět milionů korun,“ uzavřel ředitel MDPO Pavel Gebauer.

Tagy jízdné MDPO Městský dopravní podnik Opava Opava zdražení jízdného zdražení MHD
11 komentářů