U ostravské zoo dokončili nový parkovací dům, má pomoci i s náporem vozidel polských návštěvníků

Nový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Poláci tvoří až 40 % návštěvníků zoologické zahrady v Ostravě, téměř všichni přijíždí auty.

Téměř dvě stovky parkovacích míst nabízí nově vybudovaný parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Dvoupodlažní objekt vyrostl mezi stávajícím dolním a horním parkovištěm. Jejich kapacity již nedostačovaly, významná část návštěvníků zoo navíc pochází z Polska a přijíždí automobily. V minulosti tak v okolních ulicích opakovaně docházelo k dopravním kolapsům. Součástí projektu byla také úprava stávajících parkovišť, přičemž parkoviště P3 je pokryto novým asfaltovým povrchem a opatřeno vodorovným dopravním značením.

Parkovací dům umožňuje rovněž parkování na střeše. Nabízí také šest stání pro motocykly a kolárnu s kapacitou 20 kol. Dvě parkovací stání z celkového počtu 195 míst jsou vyhrazena pro nabíjení elektromobilů. Součástí stavby jsou toalety včetně bezbariérových. Vybudována byla též retenční nádrž k nakládání s dešťovou vodou, v areálu zoo vznikly nové pěší komunikace i nové osvětlení. Veřejné osvětlení na ulici Michálkovická prošlo úpravou a doplněním.

Město připravuje další parkovací plochy

Stavba probíhala od června 2022 do května letošního roku a vyšla na bezmála 140 milionů korun bez DPH. Zhotovitelem stavby byla společnost PSG Construction. V místě podél ulice Michálkovická ještě pokračuje úprava chodníku, kterou zajišťuje úřad městského obvodu Slezská Ostrava. Správou silnic Moravskoslezského kraje je také připravována úprava komunikace ulice Michálkovická, kdy v místě parkovacího domu dojde k přesunu přechodu pro chodce a vybudování odbočovacího pruhu na parkoviště P3.

„Pokračujeme ve výstavbě parkovacího domu u městské nemocnice, v různých fázích přípravy jsou také projekty parkovacího domu u krajského úřadu a parkovacího objektu za katedrálou na nám. Msgre. Šrámka i druhý parkovací objekt u Domu kultury Poklad. Téma parkování město rozhodně neopomíjí,“ dodal Břetislav Riger, náměstek primátora pro investice a dopravu.

Letos už se navíc parkovací kapacity v Ostravě rozšířily o garáže pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce, kde je k dispozici 155 automobilových stání. Dokončena byla rovněž úprava a rozšíření P + R parkoviště v rámci terminálu Hranečník. Vloni pak rozšířil kapacity parkování i první objekt umístěný za křídly Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

Nový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPohled ze střechy nového parkovacího domu u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení nového parkovacího domu u ostravské zoologické zahrady.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení nového parkovacího domu u ostravské zoologické zahrady.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení nového parkovacího domu u ostravské zoologické zahrady.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení nového parkovacího domu u ostravské zoologické zahrady.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

 

Tagy ostrava parkovací dům parkování ZOO Ostrava
39 komentářů