Severní obchvat Opavy je kompletní, ŘSD zprovoznilo zbývající západní část

Otevřený obchvat Opavy. Foto: Radek Mátl / X.comOtevřený obchvat Opavy. Foto: Radek Mátl / X.com

Obchvat Opavy se dělí na jižní a severní část. Celý by měl být dokončený kolem roku 2027.

Od dnešního dne mohou řidiči využívat západní část severního obchvatu Opavy na silnici I/11. Novostavba navazuje na východní část zprovozněnou v roce 2019. Severní obchvat Opavy je tak hotový v celé své délce.

Západní část severního obchvatu Opavy (I/11). Pramen: ŘSD

Západní část severního obchvatu Opavy (I/11). Pramen: ŘSD

„Dokončení severního obchvatu přinese výraznou úlevu centru Opavy, kde každý den projíždí téměř 16 tisíc vozidel. Ve městě se zásadním způsobem zvýší plynulost a bezpečnost dopravy, méně automobilů přinese obyvatelům snížení hluku a lepší životní prostředí. Dále také probíhá příprava dalších, tentokrát jižních částí obchvatu,“ komentoval zprovoznění stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Výstavba západního úseku severního obchvatu dlouhého pět kilometrů začala před třemi lety. Na starost ji získalo sdružení firem Metrostav Infrastructure a Metrostav DS, které v tendru nabídlo cenu 994 milionů korun bez DPH. Stavba byla spolufinancována v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020 z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Součástí novostavby je osm mostů, dvě okružní a jedna mimoúrovňová křižovatka. Kilometr dlouhá spojka silnic I/11 a I/57 byla realizována se stoupacím pruhem.

Tagy I/11 obchvat Opavy Opava Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
4 komentáře