Začalo stavební řízení k obchvatu Přeštic na I/27, zakončen bude „dlouhodobým provizoriem“

Stavba silnice I/27 Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSDStavba silnice I/27 Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSD

Obchvat bude měřit 5,3 kilometru a dle dnešních odhadů vyjde na 608 milionů korun.

Po půlroce od podání žádosti zahájil plzeňský krajský úřad stavební řízení k obchvatu Přeštic na silnici I/27. Obchvat naváže na aktuálně dokončovanou miliardovou přeložku Šlovice – Přeštice. Stavět se má v letech 2024 až 2026.

Obchvat bude měřit 5,3 kilometru a dle dnešních odhadů vyjde na 608 milionů korun. Účelem je především ulevit obyvatelům Přeštic. „V návrhu řešení je navíc zohledněn předpokládaný rozvoj města. Přeložka také umožní budoucí zdvoukolejnění železniční trati,“ stojí v materiálech Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Přeštice budou na nový obchvat napojeny mimoúrovňovou křižovatkou, severně od ní povede nová silnice po mostě přes železniční trať (170 Plzeň – Klatovy). Naopak jižně od města silnice tutéž trať podejde a napojí se na stávající silnici I/27.

Toto řešení ŘSD označuje jako „dlouhodobé provizorium, dokud nebude finančně vyřešeno pokračování nové trasy silnice I/27 dále směrem ke Švihovu“.

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

Naopak severně od Přeštic se po třech letech definitivně chýlí ke konci stavba šestikilometrové přeložky silnice I/27 v úseku Šlovice – Přeštice na Plzeňsku, kterou stavbaři předávají motoristům postupně. Slavnostní zprovoznění pořádá ŘSD 25. září.

Na I/27 jižně od Plzně se od podzimu 2021 staví také obchvat Klatov, který by měl být hotov příští rok.