Další velká zakázka na čínské letadlo C919, Air China objednává stovku strojů

COMAC B-001A nad letištěn v Šanghaji. Zdroj: Weimeng at www.airliners.net, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia CommonsCOMAC B-001A nad letištěn v Šanghaji. Zdroj: Weimeng at www.airliners.net, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Výrobce Comac má na C919 prý již více než tisíc objednávek.

Čínský výrobce letadel Comac podepsal se společností Air China smlouvu na dodávku stovky letounů C919. Vyplývá to z informací pro burzu. Hodnota zakázky dosahuje téměř 11 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 250 miliard korun.

První stroje má čínský národní dopravce převzít ještě letos, další dorazí postupně do roku 2031.

„Přestože masivní rozjezd dodávek bude ještě nějakou dobu trvat, přibývající objednávky pomohou urychlit efektivitu výroby,“ napsal čínský deník Global Times.

Přes tisíc objednávek

Loni v září se Comac pochlubil objednávkami na celkem 1 061 letounů C919. Jako vůbec první je zařadily do provozu s cestujícími aerolinky China Eastern. Jejich celkový výkon je podle aerolinky v zásadě v souladu s jejím očekáváním.

Čína si od C919 slibuje nezávislost na Airbusu, Boeingu a západních technologiích. Většina dílů včetně avioniky či motorů je nicméně od ověřených dodavatelů Boeingu a Airbusu. Letadlo pohání motory Leap od CFM International. Podle dostupných informací doletí C919 5 555 kilometrů.

Úspěšná premiéra nového čínského letadla. Poprvé letělo s cestujícími

Vysokohorská varianta ve vývoji

V únoru letošního roku si čtyřicet C919 objednaly Tibet Airlines. Dopravce získá stroje ve speciální variantě určené k provozu ve vysokých nadmořských výškách.

Vysokohorská varianta Comacu C919 vychází ze základního modelu, vyznačuje se nicméně zkráceným trupem a dalšími úpravami, které jí s kapacitou 140–160 cestujících umožňují provoz na všech vysoko položených letištích.

Výkonný ředitel Tibet Airlines agentuře Reuters však již dříve řekl, že vývoj vysokohorské varianty C919 stále probíhá. Časový plán uvedení do provozu zatím prý komentovat nemůže. Oznámení o společném zkoumání možností vývoje této varianty C919 oznámil dopravce spolu s Comacem loni v prosinci.

Singapore Airshow pokračuje, první letošní úspěch slaví čínský COMAC

Tagy Air China C919 Čína Comac
1 komentář