RegioJet chce příští rok spustit železniční spojení Praha – Berlín

Vlak RegioJetu s lokomotivou Traxx. Pramen: RegioJetVlak RegioJetu s lokomotivou Traxx. Pramen: RegioJet

Návrh jízdního řádu počítá se třemi páry spojů denně.

Společnost RegioJet potvrdila svůj zájem vyjet příští rok se svými vlaky na trasu Praha – Berlín. Dosud byl zájem dopravce patrný jen z návrhu jízdního řádu, dnes RegioJet své plány poprvé potvrdil.

Podle návrhu jízdního řádu má jezdit RegioJet mezi oběma městy třikrát denně s odjezdy v 7:05, 11:05 a 17:05 z Prahy hlavního nádraží. Na českém území zastaví ještě v Praze-Holešovicích, Ústí nad Labem a Děčíně, v Německu pak v Drážďanech. Zpět mají vlaky z Německa přijíždět do Prahy v 11:27, 16:27 a 21:27.

Na lince očekáváme ty samé služby, jako máme nyní ve vlacích. Spuštění je v plánu během roku 2024,” řekl Petr Kohoutek, finanční ředitel RegioJet.

RegioJet mezi oběma městy dosud provozuje autobusy. Vlaky mezi Prahou a Berlínem aktuálně provozují pouze České dráhy ve spolupráci s Deutsche Bahn. V minulosti o tuto trasu usiloval také Leo Express, který ale nikdy nevyjel. Od března začne mezi Prahou a Berlínem jezdit zatím třikrát týdně také noční vlak společnosti European Sleeper mezi Prahou a Bruselem.

European Sleeper potvrdil noční vlak Praha – Brusel, vyjede na konci března příštího roku

Do Berlína rychleji než dosud

Od nového jízdního řádu dojde současně ke zrychlení spojení Prahy a Berlína u vlaků Českých drah. „Díky přesměrování vlaků z letošní odklonové trasy přes Falkenberg/Elster na kmenovou hlavní trať Dresdnerbahn přes Elsterwerdu dojde ke zrychlení vlaků mezi Drážďany a Berlínem. Díky tomu se zkrátí cestovní časy mezi Prahou a Berlínem o 15, resp. 18 minut, a cestovní časy se vrátí na 4 hodiny 18 minut, resp. 4 hodiny 19 minut,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr  Šťáhlavský.

RegioJet nedávno nakoupil u Deutsche Bahn další vozy pro expanzi. Kromě linky do Berlína chce také zahájit příští rok spojení Přemyšl – Hannover. V mezinárodní dopravě RegioJet od října navýšil počet spojů mezi Prahou a Bratislavou ze tří na čtyři páry denně. Cestujícím je tak nově k dispozici ranní spoj z Bratislavy do Prahy (odj. nově v 6:21, příj. 10:37) a odpolední spoj z Prahy do Bratislavy (odj. 17:15, příj. 21:32). Již v létě se vrátil třetí pár spojů mezi Prahou a Košicemi. U ostatních mezinárodních linek zůstává jízdní řád bez změn.

RegioJet přivezl do Česka desítky dalších vagónů po Deutsche Bahn, má další Astry

Tagy Linka Praha - Berlín RegioJet
120 komentářů