Spojení Praha – Berlín zrychlí o 25 minut, v Německu začala další velká rekonstrukce

Siemens Vectron v barvách Českých drah poprvé v Berlíně. Foto: Ondřej ZaoralSiemens Vectron v barvách Českých drah poprvé v Berlíně. Foto: Ondřej Zaoral

Cesta vlakem mezi Prahou a Berlínem by měla být za několik let kratší o téměř půl hodiny. Deutsche Bahn zahájily

Cesta vlakem mezi Prahou a Berlínem by měla být za několik let kratší o téměř půl hodiny. Deutsche Bahn zahájily velkou rekonstrukci takzvané Dresdner Bahn v Berlíně, která podstatně zkrátí a zrychlí dojezd vlaků z Prahy a Drážďan do centra Berlína. Současně má dojít ještě ke zrychlení celého úseku Berlín – Drážďany až na rychlost 200 kilometrů v hodině. V budoucnu by mělo být cestování ještě rychlejší díky vysokorychlostní trati Praha – Drážďany.

K zahájení stavby na Dresdner Bahn došlo tento týden. Dosud vlaky z Drážďan do centra Berlína musejí sjíždět na vnější drážní okruh a pak na trať od Lipska, což znamená delší i pomalejší cestu. Nová trať bude kratší a rychlejší.

Zahájení investice za 560 milionů eur oznámila Deutsche Bahn v tiskové zprávě.  Trať vede ze stanice Berlin Südkreuz do Blankenfelde. Nová spojka zrychlí i cestování z centra Berlína na letiště pod dvacet minut. „Je to klíčový úsek pro zkrácení jízdních dob z Berlína na letiště, do Drážďan a do Prahy i uvolnění trati směrem na Lipsko,“ řekl člen představenstva DB Ronald Pofalla.

Mapa hlavních železničních tras v Berlíně. Foto: Deutsche Bahn

Mapa hlavních železničních tras v Berlíně. Foto: Deutsche Bahn

Šestnáctikilometrový úsek Dresdner Bahn existuje od roku 1875, už od roku 1952 po něm ale nejezdily dálkové vlaky.

Mapa trasy Dresdner Bahn v Berlíně. Foto: Deutsche Bahn

Mapa trasy Dresdner Bahn v Berlíně. Foto: Deutsche Bahn

Cílem DB je zkrátit jízdní dobu z Berlína do Drážďan ze současných 115 minut na 80 minut. Po trati se jezdí dosud většinou rychlostí 160 kilometrů za hodinu, postupně má dojít ke zrychlení až na 200 kilometrů za hodinu.

Ke zrychlení vlaků mezi Prahou a Berlínem došlo už před více než rokem, kdy skončilo přepřahání lokomotiv v Drážďanech a vlaky z Prahy táhnout nepřetržitě lokomotivy Siemens Vectron.

Tagy Deutsche Bahn Dresdner Bahn Linka Praha - Berlín Top železnice Berlín
56 komentářů