Německá výluka přeruší spojení Prahy a Hamburku na několik měsíců

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhy

Od prosince se zkrátí jízdní doby do Berlína až o 18 minut.

Modernizace německé železniční sítě přinese v novém jízdním řádu zásadní změny u vlaků Českých drah. Již od prosince zrychlí spojení mezi Prahou a Berlínem až o 18 minut. Od srpna dojde naopak k přerušení spojů do Hamburku.

Vyplývá to z informací Českých drah k novému jízdnímu řádu. „Díky přesměrování vlaků z letošní odklonové trasy přes Falkenberg/Elster na kmenovou hlavní trať Dresdnerbahn přes Elsterwerdu dojde ke zrychlení vlaků mezi Drážďany a Berlínem. Díky tomu se zkrátí cestovní časy mezi Prahou a Berlínem o 15, resp. 18 minut a cestovní časy se vrátí na 4 hodiny 18 minut, resp. 4 hodiny 19 minut,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr  Šťáhlavský.

V průběhu jízdního řádu 2024 by mělo dojít k nasazení prvních jednotek ComfortJet v dočasném řazení na vlaky Berliner. Jednotky budou doplněny o restaurační vůz klasické stavby.

Přibližně od poloviny srpna do konce jízdního řádu 2024 bude kvůli rozsáhlé výluce uzavřena trať Berlin – Hamburg a všechny spoje Berliner ukončí svou jízdu v Berlíně. Pro další cestu do Hamburku, Kielu a dalších míst na severu země bude v tomto období nutné v Berlíně přestoupit na vnitrostátní spoje DB. Obnovení přímého spojení na sever Německa se plánuje znovu v jízdním řádu 2025.

V případě linky Západní expres München – Praha dochází na území Německa mezi Mnichovem a Schwandorfem k rozdělení spoje München – Praha / Hof na dva samostatné vlaky München – Praha a München – Hof. Rozdělení obou linek by mělo přispět k vyšší spolehlivosti a pravidelnosti linky München – Praha.

Tagy Berliner České dráhy
42 komentářů