Otevření odjezdové haly českobudějovického nádraží bylo odloženo na únor

Vchod do odjezdové haly nádraží České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVchod do odjezdové haly nádraží České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

České Budějovice kvůli odkladům předběhne Plzeň, kde se rekonstrukce památkově chráněné budovy slavnostně završí zítra stříháním pásky.

Cestující v Českých Budějovicích se musejí i začátkem nového roku spokojit jen s menší částí nádražní budovy, která prochází od června 2020 generální rekonstrukcí. Mimo provoz i nadále zůstává hlavní (odjezdová) hala, jejíž otevření slibovala Správa železnic (SŽ) na prosinec. Tím se měla rekonstrukce završit.

„V průběhu prosince se podařilo dohodnout s městem České Budějovice, že provede rekonstrukci povrchu přednádražní plochy navazující na nádražní budovu. Tato akce musela být koordinována s úpravou ploch, které provádí Správa železnic, proto došlo k mírnému zpoždění,“ sdělila mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová. K otevření centrální a severní části budovy pro veřejnost podle ní dojde 2. února ráno.

Zpoždění provází stavbu téměř od začátku. Původní termín dokončení byl konec roku 2022. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda při klepání na základní kámen hýřil optimismem, když tlačil stavební firmy Metrostav, Edikt a Avers k završení prací do konce školního roku 2022.

Pak se ale ukázalo, že novorenesanční památka z roku 1908 je v mnohem horším stavu, než se čekalo. Například některé nosné konstrukce se musely zbourat a postavit nově, objevily se problémy s kanalizací a především spodní vodou, kterou musel zastavit betonový sarkofág. Nový termín dokončení tak byl stanoven na konec roku 2023.

Náročná rekonstrukce bude také dražší. Původně měla vyjít na 690 milionů korun, nově Správa železnic uvádí v letáku ke stavbě 800 milionů korun. Jde o první celkovou rekonstrukci budovy, dosud se dělaly pouze dílčí úpravy či opravy.

Cestujícím od 1. března 2023 slouží pro odjezdy i příjezdy zrekonstruovaná příjezdová hala v jižním křídle. Zůstal přitom zachován přístup k vlakům i severním podchodem, dostat se do něj dá provizorním průchodem z jižní haly skrze prostory nových toalet.

Kvůli odkladům České Budějovice předběhne Plzeň, kde se rekonstrukce památkově chráněné budovy slavnostně završí zítra dopoledne stříháním pásky. Ministr dopravy Martin Kupka a šéf SŽ Jiří Svoboda se ujmou nůžek v 10:00. Deník Zdopravy.cz bude u toho.

Vchod do odjezdové haly nádraží České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVchod do odjezdové haly nádraží České Budějovice je zatím uzavřen. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářV nové hale už svítí informační tabule, zůstává ale zavřená. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží v Českých Budějovicích před rekonstrukcí, odjezdová hala. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOdjezdová hala nádraží České Budějovice během rekonstrukce (prosinec 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží České Budějovice před rekonstrukcí, severní křídlo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZrekonstruovaná příjezdová hala nádraží České Budějovice v den otevření (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy nádraží České Budějovice Správa železnic
33 komentářů