SŽ na deset dní zavře halu budějovického nádraží, bude se brousit nová podlaha

Zrekonstruovaná příjezdová hala nádraží České Budějovice v den otevření (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZrekonstruovaná příjezdová hala nádraží České Budějovice v den otevření (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na dva týdny se kvůli přípravě obchodních prostor uzavře i nedávno otevřená severní pasáž.

Cestující využívající českobudějovické nádraží budou muset strpět měsíc po oficiálním završení velké rekonstrukce budovy další omezení. Správa železnic na deset dní (počínaje 12. březnem) uzavře příjezdovou halu nádraží. Důvodem je úprava podlahy.

Příjezdová hala v jižním křídle se po rekonstrukci otevřela před rokem. Téměř rok pak sloužila všem cestujícím (na příjezdu i na odjezdu), neboť opravné práce se přesunuly do odjezdové haly v centrální partii nádraží.

Zvýšená zátěž se podle SŽ podepsala na opotřebení podlahy. „Kvalitou je podlaha v pořádku, nicméně vzhledem k výrazně vyšší frekvenci lidí v hale včetně stavbařů musí dojít k přebroušení krycího vosku se zašlapaným prachem. Tato vrstva se následně obnoví,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Friebová.

Podle ní se tak podlaha v příjezdové hale vizuálně sjednotí s podlahou v odjezdové hale, která stále září novotou. „Se zhotovitelem jsme se dohodli, že povrch sjednotí na své náklady,“ doplnila Friebová. Rekonstrukci provedly stavební firmy Metrostav, Edikt a Avers.

Další omezení čeká cestující v dubnu, kdy se uzavře nová pasáž v severním křídle směrem k Lannově třídě. Důvodem je příprava obchodních prostor pro nájemce. Pasáž, která se otevřela začátkem února a na nádraží představuje nový prvek, bude zavřená od 2. do 16. dubna.

Rekonstrukce nádražní budovy z roku 1908 začala v červnu 2020 a skončila letos v únoru. Vyšla na miliardu korun.

Nádraží České Budějovice po rekonstrukci. Pramen: SŽBudějovické nádraží, odjezdová hala po rekonstrukci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOdjezdová hala, nádraží České Budějovice po rekonstrukci. Pramen: SŽZrekonstruovaná příjezdová hala nádraží České Budějovice v den otevření (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZrekonstruovaná příjezdová hala nádraží České Budějovice v den otevření (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVchod do příjezdové haly českobudějovického nádraží (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy nádraží České Budějovice Správa železnic
35 komentářů