Letiště České Budějovice ukončilo první charterovou sezonu, odbavilo 5000 lidí

Terminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTerminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letiště bude muset podle hejtmana pořídit nové skenovací zařízení na odbavení zavazadel a udělat stavební úpravy.

Jihočeské letiště České Budějovice ukončilo první sezonu charterových letů s rekreanty. Od 2. srpna, kdy provoz zahájilo, z něj odlétlo na dovolenu přibližně 5000 lidí. Naposledy na něm přistál ve čtvrtek spoj z turecké Antalye. ČTK to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Jihočeský kraj je jediným akcionářem letiště.

„Ukazuje se, že letiště je atraktivní pro zájemce o rekreaci i cestovní kanceláře. My teď musíme udělat všechny kroky pro to, aby příští sezona byla ještě vydařenější. Například se ukázalo, že současné vybavení letiště neumožňuje odbavit dva lety v krátké době. Je to dáno skenovacím zařízením na odbavování zavazadel, které má omezenou kapacitu. Takže zřejmě budeme muset pořídit zařízení s vyšší kapacitou a udělat případně i stavební úpravy, aby se na letiště vešlo,“ řekl Kuba.

Letos z budějovického letiště létaly spoje do turecké Antalye a na řecké ostrovy Rhodos a Kréta. Od února budou moci turisté z Českých Budějovic vyrazit letecky také do Egypta (Taba). Další nové linky by v příštím roce měly mířit i do Bulharska a Tuniska.

Turisty z Českých Budějovic letos přepravovala společnost Smartwings, která však oznámila, že od příštího roku už z tohoto letiště létat nebude. Stejné rozhodnutí učinila společnost Smartwings i u Pardubic a Karlových Varů. „Chci všechny ujistit, že letecká doprava z Českých Budějovic bude fungovat i v příštím roce,“ uvedl Kuba. Cestovní kancelář Čedok, která zájezdy organizuje, má podle hejtmana dopravce zajištěného. U zmíněných letů do Egypta už Čedok anoncoval dopravce MayFair Jets.

„Sezona odletů z Českých Budějovicích byla opravdu rekordní, letadla se podařilo téměř kompletně vyprodat na každý termín. Obsazenost letadel byla 99 procent,“ uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Bývalé vojenské letiště prošlo v minulých letech zhruba dvoumiliardovou modernizací, která mimo jiné zahrnula výstavbu nového terminálu.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice
99 komentářů