Z Českých Budějovic se bude létat i v zimě, Čedok objednal lety do Egypta

Terminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTerminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Do Egypta budou rekreanti létat s Airbusem A320 dopravce MayFair Jets.

Jihočeské letiště České Budějovice, kde byl v srpnu spuštěn charterový provoz s klienty Čedoku, nezůstane zcela bez velkých letadel ani o nastávající zimě. Od 2. února do 10. května bude na objednávku Čedoku fungovat přímé letecké spojení Českých Budějovic a egyptského letoviska Taba.

„O odlety z Českých Budějovic byl v létě rekordní zájem, proto jsme se rozhodli přidat první destinaci i na zimu,“ uvedl generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman. Připomněl, že oblast Taby má výjimku, díky které není třeba mít v pasu egyptská víza.

Charterový provoz s rekreanty byl na českobudějovickém letišti zahájen 2. srpna, aktuálně se odsud létá do Antalye, na Krétu a na Rhodos. Na příští letní sezónu, která začne koncem května, Čedok oznámil rozšíření počtu destinací na pět, novinkami budou tuniská Enfidha a bulharský Burgas.

Letiště České Budějovice v letní sezóně, která skončí v polovině října, obsluhují letadla Boeing 737 společnosti Smartwings. V zimě mají do Egypta podle mluvčí Čedoku Kateřiny Pavlíkové létat Airbusy A320 dopravce MayFair Jets, který sídlí ve Spojených arabských emirátech; a to jednou týdně.

„Naším cílem bylo dát českobudějovickému letišti život a provozovat ho tak, aby ekonomicky dávalo co největší smysl. Jsem opravdu rád, že se nám ten cíl daří naplňovat,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba. Letiště se podařilo „rozlétat“ čtyři roky poté, co byla dostavbou nového terminálu završena dvoumiliardová modernizace.

Jde o veřejné vnitrostátní letiště a neveřejné mezinárodní letiště s vnější hranicí. Využívat jej mohou letadla kategorie 4C (rozpětí křídel do 36 metrů). Přiblížení zajišťuje Řízení letového provozu z Prahy, letadlo zhruba ve výšce 1 000 metrů přebere místní věž, jejíž personál vyškolilo ŘLP.

Tagy Čedok Egypt Jihočeské letiště České Budějovice
66 komentářů