Část zaměstnanců letiště v Českých Budějovicích dala výpověď, další ji zvažují

Plocha Jihočeského letiště České Budějovice, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPlocha Jihočeského letiště České Budějovice, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podle hejtmana Kuby bylo letiště výrazně „přezaměstnané“.

Někteří zaměstnanci společnosti Jihočeské letiště České Budějovice zvažují, že do konce dubna podají výpověď. Důvodem jsou podle nich neadekvátní požadavky ze strany vedení firmy. Na jihočeském krajském zastupitelstvu to dnes řekl zastupitel Josef Soumar (Piráti). Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) měli zaměstnanci na letišti nastavena nadstandardní pravidla a nyní se jich nechtějí vzdát. Jediným akcionářem letiště je Jihočeský kraj.

Kuba řekl, že letiště od března opustilo 18 zaměstnanců. Deset dalo výpověď, dva odešli do starobního důchodu a se šesti zaměstnavatel rozvázal smlouvu.

Soumar na zastupitelstvu přečetl e-mail od kolektivu zaměstnanců letiště, kteří poukazují na údajně nestandardní postup samostatného referenta pro správu majetku. „Má jaksi neoficiálně přidělený úkol každého nepohodlného zaměstnance deptat a nařizovat mu práci, která je v přímém rozporu s předpisy a zákony. Nařizuje nesmyslnou práci hraničící s šikanou na pracovišti, zastrašování a za své prokazatelné pochybení neváhá obvinit druhé,“ uvedl Soumar.

Jihočeský kraj loni dokončil transformaci bývalého vojenského areálu na mezinárodní civilní letiště. Od srpna, kdy provoz zahájilo, z něj odletělo na dovolenou přibližně 5000 lidí. „Ukazovalo se, že někteří zaměstnanci nedokázali zvládat pracovní tempo, které se výrazně změnilo od loňska,“ uvedl Kuba.

Někteří zaměstnanci v poslední době vstoupili do odborové organizace Letiště Karlovy Vary, protože jihočeské letiště svou odborovou organizaci nemá. Soumar o situaci ve společnosti informoval z anonymního e-mailu, který obdrželi všichni zastupitelé. „Považuji to za velice neseriózní, protože se jedná o údaje, které nejsou ověřené. Šíří se zde poplašné zprávy a zaměstnanecké vztahy si má řešit ředitel společnosti,“ uvedl zastupitel František Konečný (Klub nezávislých). „Mě jen zajímá, co se děje na letišti a jestli bychom k tomu mohli dostat nějaké informace,“ uvedl Soumar.

Kuba dodal, že letiště od března opustilo 18 zaměstnanců. „Z toho deset dalo výpověď, dva odešli do starobního důchodu a se šesti jsme rozvázali smlouvu. Ukázalo se, že letiště bylo významně přezaměstnané,“ řekl hejtman.

V minulosti areál částečně patřil i Českým Budějovicím. V roce 2020 koupil kraj od města jeho padesátiprocentní akciový podíl za 6,5 milionu korun.

Z Budějovic se bude létat i v zimě. Čedok přivede tureckou aerolinku

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice
68 komentářů