Z Budějovic se bude létat i v zimě. Čedok přivede tureckou aerolinku

Boeing 737 MAX společnosti Smartwings u terminálu Jihočeského letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737 MAX společnosti Smartwings u terminálu Jihočeského letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jihočeský kraj předpokládá, že letiště letos odbaví 70 až 80 tisíc cestujících. Meziročně by šlo o výrazný skok.

Českobudějovické letiště, kde v květnu začne druhá sezona dovolenkových letů, by nemělo zcela utichnout ani o příští zimě. Čedok dnes ohlásil zimní lety z Budějovic do egyptské Hurghady, zajistit je má pro českou cestovní kancelář turecká letecká společnost Corendon Airlines.

Letadla budou z Budějovic do Hurghady startovat každou neděli od konce prosince do poloviny května. První odlet je naplánován na 22. prosince. Corendon Airlines na linku nasadí Boeing 737-800 s kapacitou 189 cestujících v ekonomické třídě.

Čedok, který spící budějovické letiště svou objednávkou loni v srpnu rozlétal, se tak vrací k egyptskému nápadu, který prezentoval už na podzim. Původně hodlal vozit rekreanty z Budějovic do egyptské Taby, a to už od začátku letošního února. Jako dopravce přitom anoncoval MayFair Jets. Kvůli krizi na Blízkém východě ale plány zrušil.

Loni v létě se z Budějovic na objednávku Čedoku létalo do Antalye, na Rhodos a Krétu. Pro letošek Čedok přidal ještě tuniskou Enfidhu a bulharský Burgas, do Antalye se bude létat dvakrát týdně. Na letošní letní sezonu odletů z Českých Budějovic se k Čedoku připojily i Fischer a Exim Tours, jejichž klienti mohou z jihu Čech letět rovněž na Rhodos a Krétu a také na Mallorcu. Letní sezonu by měly pro Čedok zajistit Smartwings, Fly Lili a Corendon Airlines.

„O odlety z Českých Budějovic je rekordní zájem a poptávka na léto je v tuto chvíli dvojnásobná oproti loňské první sezoně, proto navazujeme na rozšíření nabídky destinací nejen v létě, ale představujeme už také rovnou novinku na zimu,“ uvedl šéf Čedoku Stanislav Zeman.

„Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat. Zažili jsme první velmi úspěšnou sezonu a já jsem tomu velmi rád, protože málokdo věřil, že se nám to podaří. Předpokládáme, že v tomto roce odbavíme odhadem 70 až 80 tisíc cestujících,“ doplnil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Jihočeský kraj je majitelem letiště.

Pokud se hejtmanova předpověď naplní, půjde o velký skok v počtech odbavených cestujících. Loni ve zkrácené sezoně letištěm prošlo 10 000 cestujících (fakticky 5000 osob). Vedení letiště dříve uvádělo, že k uživení letiště potřebuje alespoň 80 000 cestujících ročně. Dosud jej kraj dotuje desítkami milionů (loni to bylo téměř 100 mil.).

Bývalé vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic na jižním okraji jihočeské metropole prošlo v minulých letech zhruba dvoumiliardovou modernizací, která mimo jiné zahrnula výstavbu nového terminálu.

Odletová část Letiště České Budějovic po odbavení a bezpečnostní kontrole. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOdbavení cestujících před vůbec prvním odletem z Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář Terminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřílet prvního velkého letadla na Jihočeské letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings jako první velké letadlo v Českých Budějovicích. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.czTerminál letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České Budějovice
Tagy Čedok Jihočeské letiště České Budějovice
83 komentářů