Smartwings končí na trojici českých letišť, cestovky musí hledat náhradu

Boeing 737 letecké společnosti Smartwings na letišti v Karlových Varech Foto: Jan SlezákBoeing 737 letecké společnosti Smartwings na letišti v Karlových Varech Foto: Jan Slezák

Jednání s jinými leteckými společnostmi potvrdili deníku Zdopravy.cz zástupci dvou největších cestovních kanceláří.

S velkou komplikací se budou muset vypořádat tuzemské cestovní kanceláře a tři česká letiště, konkrétně Pardubice, České Budějovice a Karlovy Vary. Letecká společnost Smartwings, která jim až na výjimky dosud zajišťuje veškerý provoz, s nimi totiž končí. Informaci přinesl jako první server iDnes.cz.

„Smartwings bude v příští letní sezoně provozovat lety v České republice z Prahy, Brna a Ostravy. Jde o obchodní rozhodnutí společnosti,“ řekla deníku Zdopravy.cz mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Pro iDnes.cz Dufková dodala, že Smartwings bude létat z letišť, kde má společnost dlouhodobě základny včetně technicko-provozního zázemí, a provozování letů z nich dává větší smysl.

Střídání dopravců

Navzdory vyjádření mají podle iDnes.cz vyjednávání mezi aerolinkou a některými cestovními kancelářemi ještě stále probíhat. Jinak by to mělo být u Čedoku, který v posledních letech na regionálních letištích expandoval a už začal zájezdy prodávat. Díky Čedoku začal letos velký charterový provoz na letišti České Budějovice. Pro příští letní sezónu nabízí zájezdy z jihočeského letiště do Enfidhy, Burgasu, Antalye, na Krétu a Rhodos.

„V tuto chvíli už máme pro naprostou většinu chystaných destinací z menších regionálních letišť na příští léto zajištěného jiného dopravce,“ napsala pro deník Zdopravy.cz mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Náznakem může být nedávné představení letů z Českých Budějovic do Taby. Charterovou linku, která bude v provozu od 2. února do 10. května, nebudou zajišťovat Smartwings, ale dopravce MayFair Jets se sídlem ve Spojených arabských emirátech.

Jihočeský hejtman Kuba nevidí v situaci nic dramatického. „Komunikujeme s Čedokem. Z Čedoku máme informaci, že všechny linky budou zajištěné jinými dopravci. Je to jednostranné rozhodnutí Smartwings, jehož důvody já neznám. A protože pro nás je v této chvíli partnerem Čedok, tak komunikace probíhá mezi Jihočeským letištěm a Čedokem. Čedok pokračuje v prodeji zájezdů a tato informace (o Smartwings) by nijak neměla ohrozit nabídku zájezdů a odletů z Jihočeského letiště. Nemělo by to jakkoli omezovat nebo narušovat leteckou sezonu příští rok na Jihočeském letišti a všechny destinace, tak jak je Čedok nabízí, jsou prodávány i nadále,“ řekl ČTK Kuba. Příští týden se ještě sejde s ředitelem Čedoku Stanislavem Zemanem.

Čeští cestující jsou na Smartwings dlouhá léta zvyklí. Čedok s aerolinkou nedávno prodloužil kontrakt. Hodnota tříleté smlouvy přesáhla třináct miliard korun, přičemž s dovolenkovými lety ze všech šesti tuzemských letišť ještě stále počítala.

„Kontrakt se Smartwings byl oproti původnímu oznámení upraven, jelikož část letů z regionů bude objednána u dalších aerolinek. Spolupracujeme v rámci skupiny s různými leteckými společnostmi a odlety z Českých Budějovic, Pardubic i z Karlových Varů klientům budeme nabízet i v další letní sezóně, first minute rezervace pokračují,“ dodala Pavlíková.

Na náhradě pro regionální letiště pracuje také skupina DER Touristik, kam mimo jiné patří cestovní kanceláře Fischer a EximTours. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil její mluvčí Jan Bezděk.

„O tomto rozhodnutí společnosti Smartwings jsme věděli, a tak pro nás není překvapením. Na našem plánu výrazně navyšovat kapacity odletů z regionálních letišť to ale nic nemění. Jsme v blízkém kontaktu hned s několika leteckými společnostmi. Vzhledem k počtu klientů, které je naše skupina schopna přepravit, jsme blízko dohodě a věříme, že se všechny naše plánované lety uskuteční beze změny,“ uvedl Bezděk.

Tagy JCL KLV Letiště České Budějovice Letiště Karlovy Vary Letiště Pardubice PED smartwings SW
203 komentářů