Jihočeské letiště nabízí 152 hektarů. Kraj zde plánuje obchody, průmysl i výzkum jádra

Budoucnost letiště České Budějovice, vizualizace. Pramen: Jihočeský krajBudoucnost letiště České Budějovice, vizualizace. Pramen: Jihočeský kraj

Kraj by rád využil i bývalou raketovou základnu. Sloužila by jako polygon pro výcvik záchranářů.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) dnes na tiskové konferenci nastínil budoucnost pozemků, které skýtá areál Jihočeského letiště České Budějovice. Celkem je zde 152 hektarů volných pozemků. Využity mohou být dle vedení kraje k výstavbě nákupního centra, průmyslových objektů pro lehkou výrobu, výzkumných ústavů nebo jako zázemí pro společnost Smartwings a nákladní leteckou dopravu.

„Chceme, aby naše děti žily v prosperujícím regionu, kde sídlí firmy se zajímavým potenciálem. Rozhodně nemůžeme připustit, aby tu byly jen skladové haly. Ty nenabídnou zajímavá pracovní místa pro lidi, kteří mohou region posunout dále,“ řekl Kuba.

U vjezdu do areálu, kde se nyní nachází parkoviště, by stálo nákupní centrum včetně rychlého občerstvení a čerpací stanice. Objekt bývalých kasáren by zase podle hejtmana mohlo nahradit výzkumné centrum se zaměřením na malé modulární reaktory. „Vzhledem k tomu, že Temelín je odtud vzdálený 30 kilometrů, tak to má svou logiku,“ řekl Kuba. Dodal, že další lokalitu v areálu by mohla využívat společnost Smartwings jako zázemí pro servis letadel. Jednání už dříve obě strany potvrdily.

Podle Kuby je celý projekt na využití pozemků dlouhodobý, první práce v podobě demolic starých budov, které dříve sloužily armádě, by měly začít příští rok. „Myslím si, že se bavíme třeba o horizontu deseti let,“ doplnil hejtman. Celá jeho prezentace je k dispozici zde.

Kraj by rád využil i bývalou raketovou základnu, která patří obci Homole. Mohlo by tu podle vedení kraje vzniknout například středisko a výcvikový park integrovaného záchranného systému. „Měli bychom u nás na jihu Čech unikát, vlastně dopravní polygon, na kterém by mohli například hasiči trénovat s těmi velkými, těžkými auty,“ řekl Kuba, podle kterého by na jih Čech mohli jezdit trénovat hasiči z půlky Evropy.

Bývalé vojenské letiště na jižním okraji Českých Budějovic (v Plané) prošlo v minulých letech zhruba dvoumiliardovou modernizací, která mimo jiné zahrnula výstavbu nového terminálu. Provoz charterů s rekreanty byl zahájen loni začátkem srpna, a to na objednávku Čedoku. Letos se k němu přidaly cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer.

Jihočeský kraj jako jediný akcionář musel loni letiště podpořit téměř 100 miliony. „Říkám to všem, nečekejte, že vám na příští rok přineseme rozpočet o 40 milionů korun nižší,“ řekl loni na podzim při schvalování druhého dodatku ke smlouvě s letištěm Kuba. Snížení dotace by mělo podle něj nastat během tří čtyř let.

O využití pozemků na budějovickém letišti měla zájem skupina Accolade, která provozuje i letiště v Brně. S Jihočeským krajem se ale nedohodla. Zakladatel skupiny Milan Kratina nedávno v podcastu Cesty Zdopravy.cz označil ideu vytvořit regionální letiště v Českých Budějovicích za extrémně hloupou. Současné vedení kraje letiště zdědilo po předchozích vedeních v čele s ČSSD.

Podle Kratiny by ekonomická varianta budoucnosti letiště byla ho rozorat, prodat na byty a pro průmyslové využití.

Přílet prvního velkého letadla na Jihočeské letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737 MAX společnosti Smartwings u terminálu Jihočeského letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceJihočeské letiště České Budějovice. Autor:  IDVIDEO - Iveta DráždilováLetiště České Budějovice, bývalý vojenský hangár. Na letišti jich je 37.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice se chce soustředit hlavně na lety na dovolenou.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice, řídící věž.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

 

 

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice
23 komentářů