Jihočeský kraj přidá letišti 18,4 milionu, celková letošní dotace tak bude 100 milionů

Letiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České Budějovice

Již nyní je ale jasné, že budeme létat opravdu každý den, od pondělí do neděle, uvedl ředitel letiště.

Jihočeské letiště České Budějovice si letos vyžádá výrazně vyšší sumu na dotacích než se začátkem roku předpokládalo. Jihočeský kraj jako jediný akcionář pošle letišti dodatečných 18,4 milionu, schválilo minulý týden krajské zastupitelstvo.

Jde už o druhý dodatek ke smlouvě mezi krajem a letištěm, která byla uzavřena loni v prosinci. Tehdy se počítalo pro letošní rok s částkou 77,4 milionu korun. V červnu pak kraj dotaci navýšil o čtyři miliony na 81,4 milionu korun. Aktuálně se tedy suma vyšplhala na téměř 100 milionů. Loni činil tento výdaj kraje dle smlouvy 71 milionů.

Zastupitelstvo druhý dodatek schválilo jednoznačně 51 hlasy, nikdo se nezdržel, ani nebyl proti. „Trochu jsem doufal, že když se rozlétá letiště, že náklady se budou snižovat, o nějakých příjmech nemáme v materiálech ani slovo,“ řekl nicméně na zasedání Josef Soumar (Piráti). Poukázal tak na srpnové zahájení provozu charterů s rekreanty.

Jenže právě zahájení takzvaného velkého provozu vedlo podle hejtmana Martina Kuby (ODS) k navýšení dotace. „My jsme zahajovali leteckou sezonu v situaci, kdy jsme měli nějaký rozpočet, bohužel v průběhu toho zahájení se zjistilo, že tam řada procesů vůbec není dodělaná. Některé věci buď zastaraly, nebo tam nebyly. (…) Říkám to všem, nečekejte, že vám na příští rok přineseme rozpočet o 40 milionů korun nižší,“ řekl Kuba. Očekává, že příští rok bude dotace podobná, snížení by mělo nastat během tří čtyř let.

Charterový provoz začal na budějovickém letišti 2. srpna a skončil předminulý týden. Uskutečnilo se 56 pohybů (28 letů). Létalo se třikrát týdně (na Krétu, Rhodos a do Antalye). Letiště odbavilo na 10.000 pasažérů (5000 tam a 5000 zpět). Od února budou moci turisté z Českých Budějovic létat také do Egypta. Další spoje by v příštím roce měly létat i do Bulharska a Tuniska.

„Počty destinací, do kterých budeme létat, se dojednávají. Již nyní je ale jasné, že budeme létat opravdu každý den, od pondělí do neděle, zejména ve večerních hodinách. Jestli to bude jedna, dvě nebo tři linky denně, se teprve ukáže,“ řekl v rozhovoru pro Budějckou Drbnu ředitel letiště Ivan Trhlík.

„Naším cílem je nejenom letiště rozlétat, ale taky ekonomicky stabilizovat tak, aby nemuseli Jihočeši skrze rozpočet kraje dotovat jeho provoz,“ řekl na zastupitelstvu Tomáš Hajdušek (ODS).

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice Jihočeský kraj
98 komentářů