Smartwings zvažují výstavbu opravárenského zázemí v Českých Budějovicích

Přílet prvního velkého letadla na Jihočeské letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřílet prvního velkého letadla na Jihočeské letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Běží i jednání o obnovení provozu Smartwings. Dovolenkové lety z Budějovic začaly aktuálně prodávat i cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours.

Nedávný rozchod letecké společnosti Smartwings s Jihočeským letištěm České Budějovice nemusí být definitivní. Smartwings zvažují návrat svých letadel do Budějovic, součástí úvah přitom je i zřízení opravárenského zázemí na letišti.

„Smartwings velmi silně deklarují, že by chtěly na jihočeském letišti postavit haly na opravy letadel. My bychom jim mohli velkou část plochy, která spadá pouze do leteckého provozu a nic jiného tam být nemůže, k tomu poskytnout,“ uvedl na čtvrtečním zasedání jihočeského zastupitelstva hejtman Martin Kuba. „Vedlo by to k tomu, že tu společnost bychom tady měli usídlenou,“ dodal.

Letecká společnost to potvrdila. „Ano, uvažujeme o tom. Je to jedna z možností, jak zajistit technickou podporu pro naše letadla. Jednalo by se o těžkou údržbu,“ sdělila deníku Zdopravy.cz mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní už proběhla schůzka s ředitelem letiště Ivanem Trhlíkem, která „byla konstruktivní“.

Běží i jednání o obnovení provozu Smartwings, které nedávno oznámily stažení z letišť v Českých Budějovicích, Karlových Varech a Pardubicích. „Zatím probíhají jednání mezi Čedokem a Smartwings, které by se měly – po našem trochu tlaku – vrátit na jihočeské i další regionální letiště. Teď se dokončuje debata o tom, jaké podmínky si vzájemně ty dvě společnosti dají,“ řekl hejtman Kuba. Jednání potvrdila i Dufková.

„Počty destinací, do kterých budeme létat, se dojednávají. Již nyní je ale jasné, že budeme létat opravdu každý den, od pondělí do neděle, zejména ve večerních hodinách. Jestli to bude jedna, dvě nebo tři linky denně, se teprve ukáže,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Budějckou Drbnu ředitel letiště Ivan Trhlík.

Letiště „rozlétal“ letos 2. srpna Čedok, který vozil rekreanty z Budějovic na Rhodos, Krétu a do Antalye. Na únor plánuje zahájení letů do Egypta, na letní sezonu pak ohlásil i lety do Bulharska a Tuniska. Dovolenkové lety z Budějovic začaly aktuálně prodávat i cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours (obě ze skupiny REWE Group). Novinkou, kterou do „budějovické“ nabídky přinesly, je především Palma De Mallorca.

Podle Kuby přitom bude třeba budějovické letiště pro vyšší intenzitu provozu dovybavit. „Je tam jen jeden rentgen na odbavování kufrů a to nás limituje, neodbavíme víc než jedno letadlo za dvě hodiny. Budeme muset dokoupit druhý rentgen,“ dal příklad Kuba.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice smartwings
70 komentářů