Děti Země zablokovaly stavbu D11 na hranice s Polskem, podaly prázdný rozklad

Vizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSDVizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSD

ŘSD chce s předsedou Dětí Země osobně jednat.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí řešit novou komplikaci s plánovanou stavbou dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Na poslední chvíli přišel proti stavebnímu povolení rozklad od Dětí Země. Organizace, která blokovala v minulosti množství jiných staveb, neuvedla, co jí vadí: rozklad je tzv. blanketní. Do třiceti dnů musí doplnit konkrétní důvod.

Na rozklad upozornil na sociální síti X redaktor České televize Vlastimil Weiner s odvoláním na vyjádření šéfa ŘSD Radka Mátla a Miroslava Patrika z Dětí Země. Deníku Zdopravy.cz potvrdil rozklad ministr dopravy Martin Kupka.

Pro samotnou stavbu může jít o další zdržení, i když není jasné, co vlastně Děti Země napadají. Rozklad přišel v době, kdy již byly otevřeny nabídky na stavbu a běží hodnocení. Podle ministra má nyní šéf ŘSD za úkol s předsedou Dětí Země Miroslavem Patrikem jednat o možném zpětvzetí rozkladu. Děti Země v minulosti blokovaly řadu staveb, nejznámější jsou jejich obstrukce u D1 kolem Přerova, kde se ale už soudy začaly přiklánět na stranu státu.

Předseda Dětí Země Miroslav Patrik uvedl na dotaz deníku Zdopravy.cz, že na konkrétních důvodech rozkladu nyní pracují. „Stavba má od počátku stavebního řízení problémy, řízení byla i přerušeno v dubnu, neboť předložilo dokumentaci bez nutných podkladů,“ uvedl Patrik. Více o přerušení jsme psali zde.

Pro ŘSD jde v krátké době o třetí stavbu dálnice, kde musí řešit rozklad. Minulý týden přistály rozklady proti dvěma úsekům D35. Podle textu rozkladu ale nejde o neřešitelné námitky.

Zpoždění pro D35 včetně obchvatu Litomyšle. Ochránci přírody podali rozklady proti povolením

Stavbu 21 kilometrů D11 na státní hranici  chce začít ŘSD ještě letos. V soutěži podala nejlevnější nabídku polská společnost Budimex.

Boj o D11 na hranice. Polský Budimex má náskok 358 milionů na druhé MI Roads, soutěží i Španělé

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
128 komentářů