Zpoždění přes čtyři měsíce. ŘSD řeší, jak dál s D11 na hranice s Polskem

Silnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiA

ŘSD si za výběrem Budimexu stojí.

Rozhodnutí o zrušení výběru společnosti Budimex v tendru na stavbu dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem přinese další zpoždění se zahájením prací na budování důležité spojnice, která je na polské straně již hotová.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zatím ještě neví, zda proti prvoinstančnímu rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podá rozklad, nebo provede nový výběr. Rozhodnout se má v příštích dnech. „Musíme rozhodnutí rychle prostudovat a rozhodnout se. Jsme přesvědčeni, že jsme vybrali správně a Budimex podmínky soutěže splnil,“ uvedl v podcastu ŘSD jeho generální ředitel Radek Mátl. Výběr podle něj ŘSD řešilo s řadou právníků.

Celý spor se točí od počátku na názoru sdružení vedeném MI Roads, že se Budimex prokázal referencemi, které nesplňují podmínky soutěže. ŘSD už dříve provedlo výběr znovu a opět vybralo Budimex. Teď se snaží zrušení výběru Budimexu dosáhout MI Roads přes ÚOHS. V první instanci úspěšně. Sdružení MI Roads bylo podle ceny druhé v pořadí.

Komplikace pro stavbu D11. ÚOHS zrušil výběr polského Budimexu, ŘSD musí o vítězi rozhodnout znovu

Čtyřměsíční zpoždění není rozhodně konečné. I kdyby nakonec ŘSD vybralo MI Roads, lze očekávat, že se odvolá Budimex. Jde totiž o největší českou dálniční zakázku za poslední roky, navíc Budimex se snaží na český trh více dostat. „Respektujeme vydané rozhodnutí a čekáme na jeho detailní odůvodnění. Za podanou nabídkou a našimi referencemi si nicméně stojíme a budeme se o kontrakt i nadále ucházet,“ uvedl Budimex v prohlášení.

„Je to obrovská komplikace, čtyři měsíce jsme mohli stavět. Máme všechna povolení, vykoupené pozemky,“ dodal Mátl. ŘSD má od čtvrtečního rozhodnutí 15 dnů na podání rozkladu. Původně měla stavba začít loni v prosinci.

Tagy Budimex D11 D11 Trutnov - státní hranice MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
68 komentářů