Zpoždění pro D35 včetně obchvatu Litomyšle. Ochránci přírody podali rozklady proti povolením

Vizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSDVizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSD

Podle ŘSD příprava D35 nabere řadu měsíců zpoždění.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zkomplikovala příprava dalších úseků dálnice D35. Dvě stavební povolení vydaná zhruba před měsícem napadli rozkladem ochránci přírody, konkrétně Český svaz ochrany přírody Šumperk. Uvedl to šéf ŘSD Radek Mátl.

Rozklady podané k ministru dopravy se týkají desetikilometrového obchvatu Litomyšle (úsek Litomyšl – Janov) a téměř 17 kilometrů dlouhé části Opatovec – Staré Město. Na úřední desce ministerstva dopravy je zatím jen rozklad k úseku Opatovec – Staré Město. Týká se například kácení dřevin (k nahlédnutí je zde).

„Dalo se to vyřešit předtím. Takto se příprava zpozdí o několik měsíců u obou staveb, zpoždění se týká zejména obchvatu Litomyšle,“ sdělil Mátl. Společnému povolení (územní rozhodnutí a stavební povolení) pro obchvat Litomyšle předcházela průlomová dohoda z roku 2021, kdy se ŘSD podařilo s odpůrci stavby vyjednat kompromis o vedení trasy a kompenzačních opatřeních.

Předtím byla příprava dlouho zablokovaná. Dálniční obchvat Litomyšle má odklonit tranzitní dopravu mimo historické město, stavba by měla začít příští rok, což je předpoklad z doby před podáním rozkladu.

Úsek Opatovec – Staré Město bude posledním na území Pardubického kraje, stavět by se měl metodou PPP, tedy se zapojením soukromého kapitálu. Součástí stavby je i budoucí nejdelší český dálniční tunel Dětřichov. Ražený tunel má být dlouhý 3 893 metrů.

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov D35 Opatovec - Staré Město obchvat Litomyšle
87 komentářů