Kdo postaví D11 do Polska? ŘSD potřetí hodnotí nabídky, rozklad nepodalo

Silnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiA

Zatím není jasné, do kdy bude opakovaný výběr hotový.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se rozhodlo respektovat prvoinstanční rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které zrušilo výběr společnosti Budimex na stavbu dálnice D11 z Trutnova na hranici s Polskem. Deníku Zdopravy.cz to řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Znamená to, že ŘSD již potřetí hodnotí nabídky, které do soutěže přišly, zejména pak reference Budimexu. Ty napadá sdružení vedené společností MI Roads, které nejprve podalo proti výběru Budimexu námitky. Poté, co mu ŘSD nevyhovělo, uspělo se svoji stížností u ÚOHS.

Podle Mátla není možné nyní uvést, jak dlouho hodnocení ještě potrvá. „Je to složité a důležité bude, jaké budou reakce na naše dotazy. Je možné, že rozhodneme ještě do konce dubna, ale taky se tak může stát až ve druhé polovině května. Záleží na dalším rozhodnutí o vyloučení, nebo výběru,“ uvedl Mátl.

Ať rozhodne ŘSD jakkoliv, lze očekávat další odvolání. Pokud potvrdí znovu výběr Budimexu, verdikt se nebude líbit MI Roads, pokud vyloučí nakonec Budimex, lze očekávat i jeho odvolání. Celý spor o jednu z největších dálničních zakázek v Česku se týká reference Budimexu na tunelové stavby.

Komplikace pro stavbu D11. ÚOHS zrušil výběr polského Budimexu, ŘSD musí o vítězi rozhodnout znovu

„Námitky jsme podali, protože firma Budimex dle našeho názoru nesplňuje požadavky stanovené zadavatelem v podmínkách soutěže zejména v oblasti výstavby tunelů. Respektujeme Budimex jako velkou stavební firmu, nemá ale potřebné zkušenosti z tunelových staveb. V zadávacím řízení se například prokazuje cizí referencí z výstavby tunelu v Kolumbii, která neodpovídá požadavkům soutěže. Dále jsme přesvědčeni, že jsou Budimexem předloženy nepravdivé údaje týkající se odborného personálu požadovaného zadavatelem pro výstavbou tunelů,“ řekl při podání první námitky mluvčí MI Roads Michal Jurman. Sdružení vedené MI Roads bylo v soutěži druhé.

Stavba, kterou nejprve zdržely spory o stavební povolení, tak zcela jistě nabere nejméně půlroční zpoždění. Na polské straně je již silnice hotová.

Tagy Budimex D11 D11 Trutnov - státní hranice MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
42 komentářů