Desítky miliard do pravobřežky. Modernizace nákladní tepny nabírá zpoždění

Nákladní vlak na pravobřežce u Litoměřic. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNákladní vlak na pravobřežce u Litoměřic. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Práce na většině úseků začnou až po roce 2030.

Správa železnic tento týden vypsala soutěž na projekt modernizace trati Kolín – Děčín v úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem. Nejde o jedinou část trati vytížené hlavně nákladní dopravou, kterou čeká rozsáhlá modernizace. Správa železnic aktuálně počítá s investicemi do tratě v řádu desítek miliard korun.

Další tříkolejka na české železnici. Správa železnic přidá kapacitu mezi Mělníkem a Lysou

V této souvislosti přinášíme přehled, v jakém stavu je příprava jednotlivých úseků. Nejdále jsou zatím přípravy v úseku Litoměřice – Děčín. „V úseku od Litoměřic po Děčín má Správa železnic ambici dokončit kompletní modernizaci infrastruktury do roku 2030. Nicméně je třeba zdůraznit, že je to podmíněno celou řadou faktorů, jako je projednání s dotčenými subjekty a veřejností a v neposlední řadě koordinací výlukové činnosti a staveb na levém břehu,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

V úseku od Litoměřic ke Kolínu předpokládá Správa železnic vyjma ETCS (to bude vybudováno do roku 2030) realizaci staveb až po roce 2030. V případě řadě úseků tak jde o zpoždění o více než pět let. Trať po pravém břehu Labe je dlouhodobě využívána hlavně pro nákladní dopravu, osobní zde má výrazně menší podíl. Například ještě loni uváděla Správa železnic, že úsek mezi Kolínem a Nymburkem začne měnit v roce 2027. Pro úsek Mělník – Lysá nad Labem zveřejnila Správa železnic v roce 2019 dokumentaci o vlivu na životní prostředí, kde uvedla termín realizace rok 2022.

Aktuální stav přípravy

Kolín – Babín: probíhají projekční práce na dokumentaci pro povolení záměru

Nymburk – Lysá nad Labem: probíhají projekční práce na dokumentaci pro územní rozhodnutí

Lysá nad Labem – Mělník: bylo vypsáno výběrové řízení na zpracování dokumentace pro povolení záměru

Mělník – Litoměřice: probíhá zpracování záměru projektu

Litoměřice – Ústí n. Labem-Střekov: Probíhá zpracování dokumentace pro společné povolení

Ústí n. Labem-Střekov – Děčín východ: Probíhá zpracování dokumentace pro stavební povolení

Děčín východ dolní nádraží: Probíhá zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí.

Tagy pravobřežka Správa železnic trať 072 Lysá nad Labem -Ústí nad Labem Trať 073 Ústí nad Labem - Střekov - Děčín Trať 231 Praha -Lysá nad Labem - Kolín
65 komentářů