Nová tříkolejka. SŽ začala hledat projektanta pro modernizaci tratě Kolín – Nymburk, včetně Libické spojky

Nádraží Velký Osek. Autor: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49738695Nádraží Velký Osek. Autor: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49738695

Samotná stavba by měla proběhnout v letech 2027 až 2033, což je znatelný odklad proti původním plánům.

Správa železnic (SŽ) pokročila v přípravě modernizace tratě mezi Kolínem a Nymburkem (odbočka Babín), jejíž součástí bude i takzvaná Libická spojka. Aktuálně vypsala tendr na projektanta, který zajistí dokumentaci pro společné povolení. Předpokládaná hodnota zakázky je 325 milionů.

Stavba je součástí chystané velké modernizace frekventované spojnice Kolína, Všetat a Děčína. Její nejvytíženější části získají třetí kolej, což se týká i úseku Kolín – Nymburk. „Tři koleje v traťových úsecích jsou obecně používány zřídka, vícekolejné řešení je navrhováno zejména v uzlech. Bude například předloženo ke schválení v rámci záměrů projektu v železničním uzlu Brno,“ doplnil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Tříkolejné řešení je podle něj navrženo i u sousední připravované stavby od Nymburka až po vjezd do Lysé nad Labem.

Stavba Kolín – Nymburk včetně Libické spojky je dlouhá necelých 20 kilometrů. Zahrne například výměnu železničního svršku a spodku, rekonstrukci mostů a propustků na stávající trati a výstavbu nových mostních objektů na nové části trati. Bude rekonstruováno, případně vybudováno nové staniční a traťové zabezpečovací zařízení.

Dojde i ke zrušení několika železničních přejezdů, které budou buď zrušeny bez náhrady, nebo budou nahrazeny mimoúrovňovým křížením.

Celkovou přestavbou projdou stanice Velký Osek, Libice nad Cidlinou a Poděbrady, které získají nová nástupiště s bezbariérovým přístupem. Nákladní doprava bude mít nově k dispozici prodloužené staniční koleje o délce až 740 metrů.

Samotná Libická spojka, která vznikne takzvaně na zelené louce, přímo propojí trať od Hradce Králové (020) na Nymburk, Čelákovice a Prahu (231). To umožní jízdu vlaků z Prahy do Hradce Králové mimo stanici Velký Osek. „Ke znatelnému zkrácení jízdních dob přispěje nejen kratší trasa, ale i traťová rychlost 160 km/h,“ uvedla Správa železnic. Dlouho se přitom vedly spory o trasu spojky. Nakonec, i s ohledem na migrační trasy jelenů, byla vybrána varianta severně od dálnice D11.

Sražená laň jelena evropského na trati Chlumec nad Cidlinou - Velký Osek. Pramen: SŽ/dokumentace EIA

Sražená laň jelena evropského na trati Chlumec nad Cidlinou – Velký Osek. Pramen: SŽ/dokumentace EIA

Samotná stavba by měla proběhnout v letech 2027 až 2033, což je znatelný odklad proti původním plánům. Dokumentace EIA z roku 2019 klade dobu výstavby do let 2023 až 2028. Předpokládané celkové náklady přesahují 10 miliard korun.

Úsek Kolín - Nymburk, který se bude modernizovat. Pramen: SŽ

Úsek Kolín – Nymburk, který se bude modernizovat. Pramen: SŽ

Tagy Libická spojka Správa železnic trať Kolín - Nymburk
107 komentářů