Dálniční sprint pokračuje, ŘSD má povolení pro téměř 17 km D35. Součástí bude i nejdelší český silniční tunel

Vizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSDVizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSD

Stavba má začít v roce 2025.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má stavební povolení pro zatím nejdelší úsek dálnice D35. Ministerstvo dopravy včera vydalo společné stavební povolení pro celkem 16,6 kilometru dálnice z Opatovce do Starého Města. Jde o úsek, který by se měl nakonec stavět metodou PPP, tedy se zapojením soukromého kapitálu.

Stavební povolení je zveřejněno na úřední desce ministerstva. Součástí povolení je celkem 48 podmínek, které musí ŘSD splnit. Stavba má začít v roce 2025. Dokumentaci pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zpracoval Dopravoprojekt Brno. ŘSD podalo žádost na konci loňského roku.

Už v březnu vydal Krajský úřad Pardubického kraje stavební povolení na stavbu přivaděče k dálnici. Úsek Opatovec – Staré Město bude posledním na území Pardubického kraje, naváže na něj další část D35 do Mohelnice. Odhadovaná cena se výrazně měnila: ještě v roce 2019 ŘSD uvádělo osm miliard korun, letos v dubnu 14,6 miliardy korun a nyní 17,7 miliardy korun. Úsek dlouhý 16,6 kilometru obsahuje celkem 17 mostů včetně přemostění tratě Třebovice v Čechách – Chornice. Nahrazuje úsek silnice I/35 mezi Svitavami a Moravskou Třebovou.

Trasa dálnice D35 mezi Opatovcem a Starým Městem. Foto: ŘSD

Součástí stavby je i budoucí nejdelší český dálniční tunel Dětřichov. Ražený tunel má být dlouhý 3 893 metrů, svou délkou překoná nejdelší dálniční tunel Panenská (2 168 m) i Bubenečský tunel, který je součástí tunelového komplexu Blanka v Praze a měří 3 091 metrů. Samotná Blanka měří přes pět kilometrů, jde ale o soubor tří tunelů. Tunel má vyřešit trasování složitým terénem. ŘSD ho navrhlo jako čtyřpruhový, v tunelu se počítá s maximální povolenou rychlostí 100 km/h. Jsou navrženy dva dvoupruhové tubusy.

Projekt PPP na D35. Soukromník zafinancuje dva nejdelší úseky s tunely, stát ho začne hledat v létě

Úsek je částí D35, kde chce stát použít financování a výstavbu metodou PPP, kterou se nyní staví dálnice D4. Zahájení stavby plánuje ŘSD v roce 2025, hotovo má být v roce 2029. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
166 komentářů