Další úsek D35 má stavební povolení, ministr zamítl rozklad podaný kvůli hluku

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

Aktuálně běží hodnocení nabídek účastníků.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení pro stavbu dalšího úseku dálnice D35. Ministr dopravy Martin Kupka zamítl rozklad dvou fyzických osob a obce Všestary pro úsek Sadová – Plotiště. Jeho stavba by mě začít ještě letos.

Vyplývá to z rozhodnutí na úřední desce ministerstva dopravy. V rozkladu byla napadána zejména závazná stanoviska hygienické stanice týkající se hluku z budoucí dálnice. Rozkladová komise doporučila ministrovi rozklad zamítnout.

Odpůrci stavby poukazovali zejména na chybějící protihluková opatření v části obce Všestary Bříza, která je v blízkosti stávající křižovatky silnice I/35 s D11.

Dálnice D35 Sadová - Plotiště. Pramen: ŘSD

Bolesti hlavy, nespavost, nesoustředěnost, nervozita apod. nepovažuji za subjektivní, ale bohužel skutečné zdravotní problémy. Jedná se o současné podmínky pro život obyvatel v obci způsobené již vybudovanou stavbou dálnice D11,“ uvedl jeden z občanů, který podal rozklad. Podle něj amatérská měření prokázala výrazně větší hluk než je povolen. „Zdvořile žádám o důstojné podmínky pro život v obci vybudováním protihlukových opatření při stavbě dálnice D35,“ uvedl jeden z občanů.

Ministerstvo obavy z hluku odmítá

Rozkladová komise uvedla, že hluk se měl řešit už při územním řízení. Současně v rozhodnutí uvádí, že digitální modely nepředpokládají překročení normy hlučnosti dálnice. „Bříza je mimo dosah negativních vlivů z hlediska šíření hluku z budoucího provozu předmětné stavby,“ uvádí se v textu rozhodnutí.

 

Chybějí protihlukové stěny. Stavební povolení k D35 napadli obyvatelé i obec Všestary

Do soutěže na stavu přišly jen dvě nabídky. Ta levnější je od česko-slovensko-maďarského sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt, které je ochotné nový úsek dálnice zbudovat za 1,63 miliardy korun. Cena v soutěži klesla na 67 procent ceny předpokládané (2,446 mld.).

Aktuálně v místě budoucí dálnice probíhá archeologický výzkum. Očekávají se přitom hojné nálezy, dálnice vede krajinou krvavé bitvy u Sadové (též bitva u Hradce Králové), která se odehrála v roce 1866.

Stavba má začít letos, termín dokončení je v roce 2027. Trasa vede rovinatým a mírně zvlněným terénem.  Začátkem loňského listopadu zahájilo ŘSD stavbu vedlejšího úseku dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou. Popis stavby je v informačním letáku.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
48 komentářů