Smír na D35 u Litomyšle platí, občanské sdružení stáhlo odvolání. Začínají výkupy pozemků.

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

ŘSD začala s přípravou dokumentace pro stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se blíží ke získání klíčového rozhodnutí o dalším pokračování D35. Odvolání proti územnímu rozhodnutí vzalo zpět občanské sdružení Živé Kornice. Stalo se tak poté, co došlo k podpisu společného memoranda ohledně přípravy D35 okolo Litomyšle.

O zpětvzetí odvolání informoval na svém twitterovém účtu generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Územní rozhodnutí tak nabude právní moci a začne majetkoprávní příprava stavby,“ řekl Mátl.

V první polovině března podepsané memorandum znamená zásadní posun v přípravě stavby D35 kolem Litomyšle. Kromě radnice a ŘSD ho podepsali ještě zástupci Pardubického kraje, obcí Strakov, Němčice, Janov, Sedliště, spolku Živé Kornice a místní zemědělec Jiří Lux. Součástí memoranda je i závazek, že účastníci přestanou blokovat správní řízení o územním rozhodnutí a stavebním povolení pro úsek Džbánov – Litomyšl.

V dokumentu se mimo jiné vymezuje trasa a niveleta desetikilometrového obchvatu, výsadba náhradní zeleně, zbudování opěrných zdí kvůli zachování maximální rozlohy orné půdy, umístění protihlukových stěn, zbudování polních cest nebo pasportizace studní.

D35 Litomyšl - JanovD35: Úsek Džbánov  - Litomyšl

ŘSD se zavázalo dálnici podle kompromisních dohod postavit, okolní obce a občanské spolky na oplátku přestanou podávat odvolání. Mátl už dříve označil podpis dohody za restart dosud zablokované přípravy. Úsek by se mohl začít stavět  v roce 2023. Odhadované náklady jsou 3,7 miliardy korun.

Podle aktuálního informačního letáku ŘSD byly pro úsek Džbánov – Litomyšl loni v březnu zahájeny práce na dokumentaci pro stavební povolení, letos v březnu byl odevzdán koncept čistopisu a proběhlo jeho připomínkování. Trasa byla zkrácena za budoucí křižovatku Řídký.

V Pardubickém kraji se již staví dva úseky D35, Opatovice – Časy a Časy – Ostrov. Navazující úseky Ostrov – Vysoké Mýto a Vysoké Mýto – Džbánov již mají pravomocné územní rozhodnutí, úsek Džbánov – Litomyšl na ně stále čeká. Další části Janov – Opatovec a Opatovec – Staré Město už územní rozhodnutí získaly dříve.

O memorandu a přípravě D35 mluvil Radek Mátl také v nejnovějším dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz.


Tagy D35 D35 Džbánov - Litomyšl Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
41 komentářů