Ministerstvo vybralo poradce na stavbu D35 zapojením soukromých peněz. Jeden z nich již radil s D4

Vizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSDVizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSD

První soutěž muselo ministerstvo kvůli chybám zrušit.

Vítězem opakované soutěže na takzvaného transakčního poradce pro stavbu dálnice D35 v úseku Opatovec – Mohelnice se stalo sdružení White & Case, PricewaterhouseCoopers Česká republika, SIEBERT + TALAŠ a Mott MacDonald CZ. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě.

Vedoucí konsorcia White & Case má s PPP přípravou v Česku již konkrétní zkušenost: byl v jiném sdružení na poradenství se stavbou D4 formou PPP. Do opakované soutěže přišly tři nabídky.

Formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru mají být na dálnici D35 postaveny úseky Staré Město – Mohelnice (18,2 km) a Opatovec – Staré Město (16,6 km) za více než 30 miliard korun.

První soutěž muselo ministerstvo kvůli vlastním chybám zrušit. Zařazení dvou úseků D35 do výstavby formou PPP schválila loni vláda. Jde, zjednodušeně řečeno, o systém výstavby dálnice na dluh. Dálnici postaví soukromý investor, bude se o ni i vybranou dobu starat. Stát mu bude platit za užívání silnice.

„Paralelní spojnici Čech a Moravy v podobě D35 chceme dokončit do roku 2029 a právě dva poslední úseky v délce 35 kilometrů mohou být dalším projektem financovaným a realizovaným ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Trasa dálnice D35 mezi Opatovcem a Starým Městem. Foto: ŘSDD35 Staré Město - Mohelnice. Pramen: ŘSD

 

Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město D35 Staré Město - Mohelnice PPP
27 komentářů