Zpomalený jízdní řád šumavské lokálky nevyhovuje. Jihočeši vyšlou podél trati i autobus

Cyklobus. Pramen: Jihočeský krajCyklobus. Pramen: Jihočeský kraj

Omezení na trati mají trvat do 3. září, následovat pak má výluka a oprava tratě.

Jihočeský kraj začne s příchodem prázdnin vysílat nové autobusové spoje, které obslouží největší obce podél trati z Českých Budějovic přes Český Krumlov kolem Lipna na šumavský Černý Kříž (a do Volar). Důvodem je zavedení řady pomalých jízd na trati, výrazné prodloužení jízdních dob vlaků a ztráta některých přestupních vazeb.

Konkrétně půjde o dva páry posilových autobusových spojů (i s přívěsy na kola), které zajistí přestupy v Českých Budějovicích mezi regionálním spojením a vlaky dálkové dopravy. „Zaručí požadovaný komfort cestování pro místní obyvatele i pro návštěvníky šumavské části Jihočeského kraje,“ napsal šéf dopravního organizátora JIKORD Jiří Kafka starostům dotčených obcí.

Posilové autobusy pojedou každý den od 1. července do 3. září v 8:15 a 10:45 z Českých Budějovic a zpět přijedou do Českých Budějovic v 15:45 a 17:35, tedy k odjezdům vlaků dálkové
a meziregionální dopravy ve směrech Linec, České Velenice/Vídeň, Brno, Plzeň a Praha. V autobusech bude platit tarif železničního dopravce GW Train Regio, krajská jízdenka JIKORD plus a JIKORD plus Bavorsko a jízdenky OneTicket.

Omezení na turisticky vyhledávané trati 194 zavedla Správa železnic počínaje červnem. Podle SŽ došlo po zimě k nepředvídatelnému zhoršení stavu. Omezení spočívají v zavedení pomalých jízd na celkem deseti úsecích o celkové délce devíti kilometrů. Rychlost byla snížena z 50 či 60 km/h na 30 km/h, v jednom úseku na 20 km/h.

Doba jízdy mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem se protáhla o téměř 20 minut, některé vlaky nedojedou na konečnou v Novém Údolí u hranic s Bavorskem. Omezení mají trvat do 3. září, následovat pak má výluka a oprava tratě.  Práce zahrnou výměnu kolejnic, pražců a přejezdových konstrukcí, čistění kolejového lože a opravy odvodnění, potrvají do 30. listopadu.

Nově zavedené autobusy budou zrychlené, obslouží nejdůležitější vlakové stanice a zastávky. Budou odjíždět z následujících míst:

České Budějovice – před nádražní budovou (vpravo zastávky NAD)
Český Krumlov – železniční stanice
Černá v Pošumaví, náves – zastávka autobusu
Černá v Pošumaví – před nádražní budovou
Horní Planá – před nádražní budovou
Nová Pec – před nádražní budovou
Želnava – zastávka autobusu (pouze vybrané spoje)
Želnava, Záhvozdí – zastávka autobusu (pouze vybrané spoje)
Nová Pec, Pěkná – zastávka autobusu
Volary – před nádražní budovou

Kompletní jízdní řád pro trať 194 včetně autobusových spojů od 1. července do 3. září je zde.

Tagy Jihočeský kraj pomalé jízdy Správa železnic trať 194 České Budějovice - Černý Kříž
64 komentářů