Zárodek obchvatu Srubce u Budějovic postaví Strabag, napojí aglomeraci na D3

D3, stavba MÚK Pohůrka. Pramen: ŘSDD3, stavba MÚK Pohůrka. Pramen: ŘSD

Kraj výrazně ušetří. Společnost Strabag Silnice zvítězila v tendru s cenou 85 milionů korun, když cena předpokládaná byla téměř 125 milionů.

Jihočeský kraj udělal důležitý krok k napojení jihovýchodního Českobudějovicka na nově budovanou dálnici D3. Aktuálně podepsal smlouvu se stavební firmou Strabag Silnice na zbudování krátkého úseku silnice II/157, který propojí ledenickou silnici s mimoúrovňovou křižovatkou Pohůrka. Půjde rovněž o zárodek obchvatu Srubce, jehož hlavní část se potýká s průtahy v přípravě.

Kraj přitom výrazně ušetří. Společnost Strabag Silnice zvítězila v tendru v konkurenci dalších šesti zájemců s cenou 85 milionů korun, když cena předpokládaná byla téměř 125 milionů korun. Slavnostní zahájení stavby naplánoval kraj na úterý 23. dubna.

Nový úsek silnice II/157 vznikne přeložením a vylepšením ulice Do Mladého a přestavbou křižovatky této ulice s ledenickou silnicí (a ulicí U Rybníka). Stavba je zároveň 6. etapou tzv. Zanádražky. Cílem kraje je dokončit stavbu společně s uvedením dálnice do provozu. Dálniční obchvat Českých Budějovic by se měl otevřít s více než dvouletým zpožděním letos v prosinci.

Obchvat Srubce. Pramen: Jihočeský kraj

Na krátký úsek II/157 u křižovatky s dálnicí D3 má navázat 3,4 kilometru dlouhý severní obchvat Srubce, jehož součástí má být i téměř třistametrový tunel. Přes Srubec už nyní proudí neúnosná doprava od Ledenic a Borovan do Budějovic, intenzita dopravy má po otevření dálnice ještě vzrůst.

Přípravu ale komplikují spory s majiteli pozemků, obchvat tak ani po více než roce od podání žádosti nemá územní rozhodnutí. Hlavní část obchvatu Srubce by se měla podle dokumentů kraje stavět v letech 2026 až 2028.

Tagy D3 Jihočeský kraj Srubec obchvat Úsilné - Hodějovice
21 komentářů