Kraje vybraly pro jindřichohradecké úzkokolejky dopravce Gepard Express

JHMD, nádraží Jindřichův Hradec (únor 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, nádraží Jindřichův Hradec (únor 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Společnost Gepard Express nabídla nižší nabídkovou cenu za vlakový kilometr a nižší celkovou kompenzaci pro rok 2024.

(Aktualizováno 14:30) Jihočeský kraj už má jasno, jaký dopravce letos zajistí sezonní provoz na úzkorozchodné trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice (č. 229), pokud se provoz podaří obnovit. Ze dvou nabídek vybral kraj společnost Gepard Express. Záměr uzavřít smlouvu skrze přímé zadání dnes schválila rada kraje. Stejné rozhodnutí oznámil i Kraj Vysočina pro trať 228 Obrataň-Jindřichův Hradec.

„Společnost Gepard Express nabídla nižší nabídkovou cenu za vlakový kilometr a nižší celkovou kompenzaci pro rok 2024,“ sdělil bez dalších podrobností mluvčí Jihočeského kraje David Hocke. Druhá posuzovaná nabídka přišla od společnost Good thing, která patří do skupiny WTT. Podobný průběh měl výběr dopravce na Vysočině.

Vlaky by jezdily od 15. června do 28. října. V příštích letech by se sezona mohla prodloužit. „Koncepce jízdního řádu počítá se zahájením provozu o víkendech od Velikonoc do konce října s tím, že v období červen – konec září denně,“ stojí na stránkách Kraje Vysočina.

Provoz na jindřichohradeckých úzkokolejkách stojí od října 2022. Vlastník a dopravce, kterým jsou Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), skončil v insolvenci a postupně přišel o všechny potřebné licence. O obnovení provozu se nyní snaží skupina investorů v čele s Janem Kyselou, který u soudu prosadil reorganizaci firmy.

Gepard Express tak zřejmě bude muset své kroky koordinovat s Kyselovým týmem, který jako možného dopravce před soudem prezentoval právě Good thing. Reorganizaci totiž chystají mimo jiné lidé kolem mateřské WTT. Velký rozhovor s Janem Kyselou o chystané reorganizaci přinesl deník Zdopravy.cz dnes.

„Jsem velmi rád, že oba kraje v tomto týdnu dospěly k rozhodnutí objednat na úzkokolejce dopravu. Vnímám to jako významné vyjádření důvěry celému našemu reorganizačnímu týmu. A důvěra je to, co jsme potřebovali získat jako první. Neznám však v tuto chvíli ještě konkrétní parametry zvažované spolupráce. S těmi je potřeba se co nejdříve seznámit a podle toho směrovat tvorbu reorganizačního plánu dále,“ komentoval výběr dopravce Kysela.

Tagy Gepard Express insolvence JHMD JHMD Jihočeský kraj reorganizace JHMD
58 komentářů