Na jihu Čech začala dostavba obchvatu Kaplice. Odvede dopravu z centra města

Zahájení stavby obchvatu Kaplice (duben 2024). Pramen: Jihočeský krajZahájení stavby obchvatu Kaplice (duben 2024). Pramen: Jihočeský kraj

„Myslím si, že až teď se Kapličákům opravdu uleví,“ řekl starosta města Radek Ježek.

Obyvatelé jihočeské Kaplice se po letech dočkali zahájení stavby obchvatu, který má z města definitivně odvést tranzitní dopravu. Zástupci Jihočeského kraje slavnostně odstartovali stavbu 1,5 kilometru dlouhé přeložky silnice II/154 ve středu, hotovo má být za dva roky. Zakázku získalo sdružení firem MI Roads a Doprastav, smluvní cena je 173,4 milionu korun.

Fakticky jde o druhou a závěrečnou etapu budování obchvatu, který bude východně od města. První etapa výstavby na jih od města se uskutečnila v letech 2013 a 2014, městu ale sama o sobě příliš nepomohla.

Nová silnice o dvou pruzích bude sedm metrů široká s navrhovanou rychlostí 70 km/h. Její součástí budou i dva mosty. „Díky tomu dojde ke snížení intenzity především těžké nákladní dopravy, která v současné době projíždí skrz historické centrum města Kaplice,“ uvedl Jihočeský kraj.

„Kdo žije v Kaplici každý den, ví, že veškerá doprava na Benešov, na Malonty jede přes centrum města. Samozřejmě nákladní vozy, ty nejtěžší, jedou po té první části obchvatu, ale ty, co jedou na Benešov, se potom musí vracet přes samotné historické centrum, takže tenhle druhý obchvat tomu teprve začne dávat opravdový smysl. A myslím si, že až teď se Kapličákům opravdu uleví,“ uvedl starosta města Radek Ježek.

Trasa druhé etapy vede po východním okraji města, přechází nad silnicí II/158 v ulici Pohorská, projde mezi řekou Malší a firmou GMA Stanztechnik Kaplice a dále povede přes louku až k tréninkovému fotbalovému hřišti. Následně se za řekou a jezem Mlžina napojí na stávající silnici ve směru na Blansko.

Tagy II/154 Jihočeský kraj obchvat Kaplice
23 komentářů