V Ostravě zdraží MHD, vrátí se desetiminutová jízdenka

Tramvaj Stadler Tango NF2 „nOVA“ Dopravního podniku Ostrava (DPO) u zastávky Karolina. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaj Stadler Tango NF2 „nOVA“ Dopravního podniku Ostrava (DPO) u zastávky Karolina. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Krátkodobé nezlevněné přestupní jízdenky podraží o 5 korun. Dlouhodobé jízdenky zdraží průměrně o 10 procent.

Cestování ostravskou MHD bude od 10. prosince dražší. Základní nezlevněné přestupní jízdenky vyjdou namísto současných 25 korun na 30 korun, přičemž jejich platnost se prodlouží ze 45 minut na 60 minut. Cena dlouhodobých jízdenek vzroste v průměru o deset procent.

Podle Dopravního podniku Ostrava (DPO) reaguje změna jízdného na změny základních vstupů, tedy především energií a mezd. Předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys řekl, že úprava cen jednotlivých jízdenek sleduje motivaci cestujících využívat dlouhodobé kupony.

Přesně po roce budou moci lidé cestující spoji DPO opět využívat desetiminutovou nepřestupní jízdenku. V nezlevněné variantě vyjde na 23 korun. Před loňským zrušením stála 18 korun. Desetiminutová jízdenka pokrývá řadu zásadních relací ve městě, například jízdu z hlavního nádraží do centra města na zastávku Karolina. Pro aktivaci této jízdenky musí cestující „pípnout“ kartou nejen při nástupu, ale i při výstupu z vozidla MHD.

Za nezlevněné měsíční jízdné koupené přes web DPO zaplatí cestující 550 místo 500 korun a za roční 4400 místo 4000 korun.

Studentské měsíční jízdné podraží z 250 na 275 korun, roční z 1200 na 1600 korun. V předvečer oznámení o úpravě tarifů kritizoval vedení Ostravy na sociální síti X bývalý primátor města Tomáš Macura za více než 80procentní zdražení celoročního studentského kuponu, tedy asi o 1000 korun. „Aneb kecy versus realita,“ napsal. Příspěvek později smazal, přičemž tvrzení se po odhalení skutečných cen ukázalo jako nepravdivé.

Udělali jsme maximum pro to, abychom současný tarif nastavili tak, jak nám ekonomická zátěž posledních let dovoluje. Covid, ceny energií, inflace, navýšení mezd, to všechno se za poslední roky výrazně podepsalo na provozních nákladech MHD,“ dodal Břetislav Riger, náměstek primátora pro dopravu.

Prezentace DPO k novému tarifu. Zdroj: DPO

Tagy dopravní podnik ostrava DPO jízdné ostrava zdražení jízdného
24 komentářů