Jedenáct zastávek v Ostravě zmodernizuje společnost Morys, vymění přístřešky i mobiliář

Modernizovaná tramvajová zastávka v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýModernizovaná tramvajová zastávka v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Na dvou zastávkách již práce začaly, modernizovat se bude především v městské části Ostrava-Jih.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) pokračuje v postupné modernizaci tramvajových zastávek. Během minulého týdne začaly práce na prvních dvou z celkem jedenácti, konkrétně na zastávkách Václava Jiřikovského a Antonína Poledníka. Zbylých devět tramvajových zastávek, kterých se vysoutěžená zakázka týká, se stejně jako první dvě z většiny nacházejí v městské části Ostrava-Jih.

Modernizovaná tramvajová zastávka v Ostravě.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýModernizovaná tramvajová zastávka v Ostravě.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýModernizovaná tramvajová zastávka v Ostravě.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Zastávky dostanou nové přístřešky, zábradlí a nové vybavení jako třeba lavičky nebo odpadkové koše. Práce by na běžná provoz neměly mít vliv. Hotovo bude příští rok.

Modernizaci provede společnost Morys, uspěla v tendru s nabídnutou cenou necelých 22 milionů korun bez DPH. Byť by k tomu mohl název zhotovitele vybízet, s předsedou představenstva a generálním ředitelem DPO Danielem Morysem nemá firma nic společného.

Podle zadávací dokumentace k veřejné zakázce „Modernizace přístřešků a zábradlí dle jednotného vizuálního stylu“ budou modernizovány také tramvajové zastávky Karpatská, Hlavní třída, Kpt. Vajdy, Dům Energetiky, ÚMOB Jih, Sport Aréna, Most Čs. armády, Hrabůvka Poliklinika a Hrabůvka Kostel.

Mapa modernizovaných tramvajových zastávek v Ostravě. Zdroj: DPO

Mapa modernizovaných tramvajových zastávek v Ostravě.
Zdroj: DPO

V následujících letech pak plánuje DPO zmodernizovat přístřešky na více než stovce tramvajových nástupišť, více než čtyřicet dalších nástupišť navíc projde kompletní stavební rekonstrukcí.

„Modernizace vybavení jedenácti zastávek je prvním krokem, který je součástí komplexního plánu rozvoje zastávek MHD na další roky. Cílem modernizací je jednotný vzhled podle nového, unikátního městského standardu, který cestující znají například z tramvajových zastávek Kotva nebo Důl Jindřich. V rámci rekonstrukcí jde pak především o bezbariérovost, zvýšení bezpečnosti a komfortu,“ uvedl již dříve šéf DPO Daniel Morys.

DPO připravuje estetizaci zastávky Karolina, nové přístřešky poslouží i jako světelná dominanta

Tagy dopravní podnik ostrava DPO ostrava Ostrava-Jih tramvajové zastávky
10 komentářů