Průlet historií ostravské MHD. Vyjela tramvaj Škoda 39T se speciálním polepem a barvami

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě. Zdroj: DPOŠkoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě. Zdroj: DPO

Městská hromadná doprava v Ostravě letos oslaví své 130. výročí.

Do ulic Ostravy vyjela tramvaj Škoda 39T se slavnostními polepy odkazujícími na historii zbarvení tramvají ve městě. Jde o součást několikaměsíčních oslav Dopravního podniku Ostrava (DPO), který si letos připomíná 130. výročí MHD ve městě.

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě. Zdroj: DPO

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě. Zdroj: DPO

Na polepech jsou zastoupeny všechny historické barvy: zelená, černá, červená, modrá i současná tyrkysová. Texty pak mapují i další významné milníky ostravské MHD.

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě. Zdroj: DPO

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě.
Zdroj: DPO

Nechybí na nich připomínka roku 1894, tedy zahájení provozu parní tramvaje v Ostravě, nástup elektrických tramvají v roce 1901, zahájení provozu autobusů v roce 1930, trolejbusů v roce 1952 či prvních nízkopodlažních vozidel v roce 1997.

Z novodových milníků lze zmínit první elektrobusy v roce 2010 nebo příchod první klimatizované tramvaje o osm let později.

Spanilá jízda

Oslavy 130. výročí městské hromadné dopravy v Ostravě vyvrcholí na začátku září spanilou jízdou konvoje asi dvacítky historických a současných vozidel napříč městem a tradičním Dnem ostravských dopraváků v Martinově.

Jak deník Zdopravy.cz již dříve uvedl, slavnostní jízda začne 7. září v Přívoze na Nádražní ulici, v úseku mezi ulicí Na Jirské a křižovatkou s Muglinovskou ulicí, tedy z místa, odkud v roce 1894 vyjížděly první parní tramvaje.

Vozy budou kopírovat trasu blížící se té původní z konce 19. století, kdy vedla z Přívozu přes Moravskou Ostravu do Vítkovic.

DPO chystá oslavy 130 let MHD v Ostravě, vyvrcholí jízdou konvoje

Letošní ročník Dne ostravských dopraváků připadne na 14. září. Akcí bude ale v rámci oslav více. DPO připravuje exkurze ve vozovnách, Den otevřeného depozitáře historických vozidel nebo tematickou výstavu v ulicích centra města „Lidé v MHD“, představující pracovníky a jejich předchůdce v typickém pracovním prostředí.

Tramvaje ze sbírky historických vozidel DPO.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvajový motorový vůz č. 25.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje ze sbírky historických vozidel DPO.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Celý harmonogram akcí je k dispozici na webu dpo.cz/130letMHD. Webové stránky oslav lze zobrazit i přes QR kód, který je na ostravských zastávkových označnících u jízdních řádů vedle loga oslav.

Tagy 130 let MHD v Ostravě 39T dopravní podnik ostrava DPO Škoda 39T ForCity Smart
Žádné komentáře