Tramvaje se letos do Jablonce nad Nisou nevrátí, proměna trati nabrala další zpoždění

Stoupání od Proseče k Novému světu. (pohled směr Liberec). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStoupání od Proseče k Novému světu. (pohled směr Liberec). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dokončení trati zkomplikovaly potíže s povolením pro přeložky a následně sníh.

(aktualizováno 12:12. 6:30) Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) letos neobnoví provoz tramvajové trati mezi oběma městy. V srpnu slíbený termín otevření do konce roku se kvůli rychlejšímu nástupu zimy nepodaří splnit. Zbývá přitom jen zhruba 150 metrů trati, zbytek je kompletně hotový.

O prodloužení termínu otevření rozhodlo vedení DPMLJ tento týden. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil předseda představenstva Michal Zděnek. „Je to z bezpečnostních důvodů, nemůžeme do takového rizika jít,“ uvedl Zděnek. Z Vratislavic nad Nisou tak budou nadále jezdit náhradní autobusy. Termín otevření není jasný.

„Práce budou pokračovat s ohledem na klimatické podmínky tak, aby bezpečný provoz tramvají do Jablonce nad Nisou mohl být zahájen v co nejbližším možném termínu. Veřejnost bude průběžně včas informována,“ uvedl DPMLJ v úterý v tiskové zprávě.

Stavba má zpoždění půl roku, původní termín byl do konce června letošního roku.  Nastalo kvůli komplikacím s povolováním přeložky nízkého napětí, které nemohl dopravní podnik ovlivnit. Tramvaje do Jablonce nad Nisou nejezdí od července 2021. Trať je až na 150 metrů v Proseči nad Nisou v ulici U Šamotky hotová, přes noc je kvůli obavám z krádeží kovů osvětlená. Stavbu by bylo možné dokončit v prosinci, kdyby nenapadl v závěru listopadu sníh.

„Plánované termíny navazujících stavebních objektů, jako jsou např. opěrné zdi, kabelovody atd. se tak opakovaně posouvaly. Nástup deštivého období, spad sněhu a teplota pod bodem mrazu pak společně ovlivnily technologické podmínky stavebních prací na daném úseku. Aktuální klimatické podmínky již tak nejsou předpokladem úspěšného dokončení rekonstrukce tramvajové trati v letošním roce,“ konstatoval dopravní podnik.

Obrazem: Mezi Libercem a Jabloncem pokládají koleje, tramvaje se vrátí až v září

Původní plány počítaly s otevřením v září, v úseku v Proseči se ale práce na několik měsíců zcela zastavily, protože nebyly přeložené sítě. Energetici museli čekat na povolení.

Stavba je rozdělena na několik úseků, staví se v podstatně nová trať. Na trase je celkem 128 různých stavebních objektů. Akce vyjde v součtu na více než 600 milionů. Po dokončení bude síť  tramvají v Liberci a Jablonci kompletně na 1435 mm.

Zpráva byla 12.12. aktualizována o informace z tiskové zprávy DPMLJ

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
45 komentářů