Video: Mezi Liberec a Jablonec se po třech letech vrací tramvaje, první již projely

Svařování kolejí u Nového Světa. Foto: Jan SůraSvařování kolejí u Nového Světa. Foto: Jan Sůra

Na trati probíhají dokončovací práce, příští týden má dojít ke kolaudaci.

Cestující mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou čeká brzy po tříleté pauze možnost jezdit mezi oběma městy i tramvají.

Rozsáhlá modernizace trati, která nabrala zpoždění téměř rok, je u konce, ladí se poslední detaily. „Předpoklad zahájení provozu je 1. května,“ potvrdil provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Ludvík Lavička. Dosud jezdí tramvaje z Liberce do Vratislavic, dál musí lidé náhradní autobusovou dopravou.

Na trati již proběhlo několik zkušebních jízd tramvají. Spolek Boveraclub pečující o libereckou tramvajovou historii zveřejnil na YouTube video jízdy po úseku z Vratislavic nad Nisou až do Jablonce, který prošel změnou rozchodu na 1 435 mm i kompletní modernizací. Pro jízdu použil tramvaj Ringhoffer, která je v Liberci v dočasném azylu z Prahy. Video ukazuje trať z pohledu řidiče ve směru do Jablonce i zpět.

Trať čeká ještě příští týden kolaudace Drážním úřadem, klíčové bude hlavně razítko pro společný přejezd v Proseči se železniční tratí.

Tramvaje až do Jablonce nejezdí od července 2021, modernizace posledních úseků začala na jaře roku 2022. Zpoždění stavby způsobily zejména problémy s výkupy pozemků pro budování přeložky.

Stavba je rozdělena na několik úseků, postavila se prakticky nová trať. Na trase je celkem 128 různých stavebních objektů. Akce vyjde v součtu na více než 700 milionů. Po dokončení bude síť tramvají v Liberci a Jablonci kompletně na 1 435 mm.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
151 komentářů